На сьогодні Україна може експортувати 15–20% від довоєнних показників

6 травня 2022 69 0
На сьогодні Україна може експортувати 15–20% від довоєнних показників
Kurkul.com

Інші країни, насамперед Близького Сходу та Африки, не зможуть обійтися без експортних поставок української с/г продукції. Замінити її нічим фізично, у тому числі поставки з країни-агресора російської федерації чи з будь-якої іншої. Про це розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, пише пресслужба Мінагрополітики.

«Ми постачали 10% світового експорту пшениці, понад 15–20% ячменю, понад 50% соняшникової олії. Із України в середньому експортувалося 50 млн т с/г продукції. У рекордні роки цей показник доходив навіть до 65 млн т. Сьогодні немає можливості знайти альтернативу таким обсягам та замінити нашу продукцію. Це неможливо зробити фізично, навіть у  перспективі найближчих 3–5 років», — акцентував заступник міністра.

За його словами, у зв’язку з блокуванням портів Одеси та Миколаєва Україна може сьогодні експортувати 15–20% від довоєнних показників. Це уже призвело до суттєвого зростання цін на с/г продукцію та її фізичного дефіциту по всьому світу, особливо в державах Близького Сходу та Північної Африки.

Читайте також: Перевалка зернових подорожчала в 4 рази 

«Якщо ситуація з війною та блокуванням портів триватиме, наприклад, до пів року, країни цих регіонів у принципі не матимуть збіжжя. А це означає голод», — констатував Тарас Висоцький.

Наразі, як підкреслив він, Уряд працює над розширенням фізичного експорту через альтернативні шляхи. До прикладу, в квітні було експортовано в 4 рази більше, ніж у березні. 

«Це ще недостатньо, але є суттєвий прогрес. І ми в травні бачимо, що є можливість ще збільшити експортні показники. Тому тут є дві стратегії: перш за все наша перемога і деблокування портів, а друге — розширення цих альтернативних шляхів збуту продукції», — розповів він.

Читати за темою: Експорт зерна перевищив 46 млн т

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus