Вакуум за відсутності українського зерна ніхто не перекриє — думка

21 травня 2022 187 0
Вакуум за відсутності українського зерна ніхто не перекриє — думка
Kurkul.com

Допоки порти України заблоковані, світ шукає альтернативу українській пшениці. Проте компенсувати 25 млн т зерна, які застрягли в Україні наразі немає чим. Якщо ситуація не вирішиться, то наступної зими буде велика криза. Про це йдеться у матеріалі «Пшенична українська «рана» в світовому експорті зерна: хто стане «пластирем», пише Kurkul.com.

«Українська рана» — так називає ситуацію на ринку менеджер з розвитку бізнесу Maxigrain Олена Нероба. На її думку, вакуум за відсутності українського зерна ніхто не перекриє.

«Хто може бути «пластирем» у цій ситуації? Ніхто! Я вже, як могла, рахувала, але навіть з миру по нитці не назбирається 25 млн т зерна, які застрягли в Україні», — каже вона.

Згідно з травневим звітом USDA, в Україні виробництво пшениці скорочено до 21,5 млн тонн, експорт очікується на рівні 10 млн тонн. Та навіть ці цифри є оптимістичними, вважає аналітик аграрних ринків Argus Media company Олексій Єрьомін.

«Вище голови ми не стрибнемо. Очікування, що зможемо вивозити більше продукції у західному напрямку — занадто оптимістичні. Навіть обсяги, що зараз декларуються як експортовані — часто такими не є. Це попередні митні декларації, умовно ТТНки, а не фактично вивезене зерно. Воно банально може стояти на елеваторі», — вважає експерт.

Читати за темою: На Сході трейдери не купують зерно, ринку збуту немає — аграрій

Доки українські порти лишаються заблокованими, імпортери шукають нам заміну. Окрім Індії, Єгипет веде переговори з Казахстаном, Францією та Аргентиною.

Та не на всіх гравців «лавки запасних» можна надовго розраховувати. Наприклад, Аргентина та Бразилія можуть стати тимчасовим «пластирем», бо нерідко є нетто-імпортерами пшениці. Тобто можуть скористатись перевагами ціни, але не системно експортувати.

Другим за обсягом покупцем української зернової є Індонезія — її частково закриває Австралія. Туреччина, за словами Олени Нероби, потроху купує у росії, Аргентини, пробували імпортувати в Індії.

«Всі потрошку щось купують, але це не вихід. Тому, думаю, з лютого 2023 р. почнеться халепа. Бо в Європі вже почалася посуха, врожай буде на рівні середнього за останні 5 років. Минулорічних рекордів чекати не варто. Франція виглядає поганенько, Румунія — на рівні середнього. Америка має найгірший стан зимових посівів за останні 5 років. Китай — погано, все погоріло», — зазначила експертка.

Доки йде війна, за словами Олени Нероби, дешевшати зерно не буде — за один сезон рівновагу відновити неможливо.

Читайте також: Від початку воєнного стану Україна змогла експортувати понад мільйон тонн кукурудзи

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus