На Сході трейдери не купують зерно, ринку збуту немає — аграрій

15 травня 2022 3816 0
На Сході трейдери не купують зерно, ринку збуту немає — аграрій
Kurkul.com

Ситуація на зерновому ринку України наразі дуже напружена. Експорт зерна скоротився, елеватори все ще наповнені зерном, на підході новий врожай. Про це йдеться у матеріалі «Згасання ринку і дефіцит потужностей — зернова сфера в очікуванні проблем» на Elevatorist.com.

Керівник «АПК «Новаагро» Дмитро Доброштан розповів, що в східних областях України значно зменшився попит на зерно. Тому компанії, що працюють в регіонах, близьких до бойових дій, намагаються вивезти аграрну продукцію на Захід держави.

«В нас на Сході трейдери в принципі не купують зараз, тобто ринку збуту тут майже немає. Зараз всі намагаються вивезти те, що вже куплено на елеваторі, на Захід, а далі — за кордон», — пояснив аграрій.

За його словами, в Україні продаж зерна загалом дуже обмежений, об’єми, які зараз купують, незначні. Є ринок збуту соняшнику на олієекстракційні заводи, які продовжують працювати, але вони також розміщені в центральних і західних областях. 

Читайте також: Перевалка зернових подорожчала в 4 рази

Як розповів Дмитро Доброштан, зерновий сезон, що закінчується, був нетиповим, оскільки учасники ринку притримували пшеницю до кінця 2021 р. Активно вивозити культуру почали тільки в грудні-січні. Тому на момент початку повномасштабного вторгнення на елеваторах було дуже багато залишків пшениці, і за ці 2 місяці війни вони не дуже зменшилися.

Як пояснив експерт, новий вал врожаю може ускладнити ситуацію в зерновій сфері, враховуючи нинішні об'єми експорту зерна.

«Старий врожай ще не вивезений, там роботи ще на пів року з такими темпами. А через 2 місяці вже буде новий. Питання: як його вивозити? Проблема в наступному сезоні, мені здається, буде ще більша, ніж зараз», — каже Дмитро Доброштан.

Експерт вважає, що переорієнтування зернового експорту з України може зайняти кілька років, поки на західному кордоні побудують якісь сухі порти і хаби для перевантаження. Інша проблема — країни Європи не в змозі обробити великий потік українського зерна, і навіть знайти клієнтів зараз дуже важко. 

Читати за темою: Агросем допоміг організувати «зелений коридор» в Австрію для української кукурудзи

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus