На Чернігівщині через проблеми зі збутом молоко згодовують коровам

21 травня 2022 134 0
На Чернігівщині через проблеми зі збутом молоко згодовують коровам

Молоко згодовують коровам, бо немає збуту. Така ситуація у тваринницьких господарствах від початку війни на Чернігівщині. У віддалених громадах, куди до 24 лютого щодня їздили за сировиною молоковози, тепер можуть здати молоко двічі на тиждень, пише Суспільне.

«У зв’язку з війною молоко нікуди було дівати — от і підкормлюємо корів», — розповіла працівниця однієї із ферм на Новгород-Сіверщині.

Жінка працює на фермі 10 років. До цього часу виливати молоко у корм коровам їй не доводилось. Дві третини молока вдається здати, третина — залишається. Купувати молоко у господарства перестали від початку війни.

Читати за темою: На Чернігівщині відбудовують молочну ферму зруйновану рашистами

Як зазначив керівник господарства «Білі роси» Юрій Кобизський, проблеми почалися від початку воєнних дій. Був зруйнований міст

«З першого ж дня війни нам повернули молоковоз, близько 20 т. Були зруйновані мости. І ми нічого не придумали, як просто його вилити», — зазначив фермер.

Тоді молоко з ферм господарства почали роздавати населенню безплатно. Але надоювали більше, ніж могли спожити люди в громаді.

Ця ферма виробляє молоко екстра ґатунку. До війни його забирали переробники, чия продукція орієнтована на експорт.

«Через війну ускладнена логістика, ринки втрачені, і молоковози приїжджають не щодня, як раніше, а два рази на тиждень», — розповів фермер.

Господарство третій місяць працює у збиток.

«В плані рентабельності — це мінус 50% на сьогодні. Тобто якщо вкласти тисячу гривень. То на виході залишитесь у боргу на 500 гривень», — додав аграрій.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus