В середині липня світ гостро відчує продовольчу кризу, спровоковану війною — Сольський

24 травня 2022 68 0
В середині липня світ гостро відчує продовольчу кризу, спровоковану війною — Сольський
Kurkul.com

Уже в середині липня світ почне гостро відчувати продовольчу кризу, спровоковану війною росії проти України. Про це заявив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, пише пресслужба Мінагрополітики.

Він зазначив, що всі основні світові організації, які повинні вирішувати та передбачати такі кризи, не до кінця розуміють об’єми нинішніх проблем.

«Ми не вивезли ще 5 млн тонн пшениці, які планували. Точно планували вивезти, як мінімум, 10-15 млн тонн пшениці цього урожаю. Ми не зможемо засіяти в тому об’ємі, в якому хотіли на наступний рік. Це відчують усі ринки. Я думаю, що світ почне гостро це відчувати десь в середині липня, тому що багато країн Північної Африки, арабських країн, країн Південно-східної Азії досі споживають те, що закупили раніше, ті резерви, які сформовані. У них іще є гроші щось дотувати, щось здешевити. Але вони усі чекають нового врожаю», — підкреслив міністр.

Читати за темою: У травні аграрії відправили за кордон 640 тисяч т зерна

За його словами, рівно через два місяці усі побачать, що зерна з України немає і альтернативи у світі особливої не буде.

«Це як з нафтою — неможливо різко, за місяць, наростити обсяги. Наприклад, уся північна півкуля вже пройшла посівну. Американський та канадський фермери вже засіяли усе кукурудзою, соєю та чимось іншим. Вони не будуть переорієнтовуватись на серпень на інші культури», — додав Микола Сольський.

Микола Сольський також підкреслив, що всі основні світові організації, які повинні вирішувати та передбачати такі кризи, не до кінця розуміють масштаби нинішніх проблем.

Цього літа в Україні, як переконаний він, вирішуватиметься питання трьох урожаїв: по-перше, ми не можемо вивезти урожай 2021-року року; по-друге, ми не зможемо зібрати і вивести поточний урожай, оскільки половина цього посіву перебуває на окупованих територіях і на територіях активних бойових дій; по-третє, фермери не захочуть сіяти озиму пшеницю в серпні (вони або не будуть сіяти взагалі, або перейдуть на інші культури, наприклад на ріпак, який менше дає тонн на гектар, але більше коштує).

Читайте також: На Харківщині вдалось врятувати зразки із генетичного банку рослин

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus