Названо ефективне рішення для контролю хвороб саду та винограду

30 травня 2022 58 0
Названо ефективне рішення для контролю хвороб саду та винограду

Потепління практично по всій території України створило сприятливі умови для активного розвитку та поширення шкідливих організмів, зокрема збудників хвороб плодових культур і винограду. Повідомляють фахівці UKRAVIT SCIENCE PARK.

Тому навіть якщо у ваших садах і виноградниках візуальні прояви небезпечних хвороб поки що відсутні, фахівці компанії наголошують на важливості профілактичних обприскувань, щоб не допустити потенційних втрат майбутньої врожайності.

«Контроль комплексу хвороб плодових і винограду — дуже відповідальний аспект успішної технології вирощування цих культур, тож зволікати з цим питанням, особливо за наявних гідротермічних умов, не варто», — зазначив керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.

Вже зараз фахівці агрономічного департаменту із різних регіонів України фіксують на яблуні інфікування молодих листків борошнистою росою, подекуди паршею, на персику — відзначають інтенсивний розвиток кучерявості листя, а на абрикосі та вишні — інтенсивне поширення моніліозу; щодо винограду, то в усіх регіонах вирощування спостерігаються прояви оїдіуму.

«Надалі, із підвищенням температурного режиму і за наявності вологи, до цих небезпечних хвороб додадуться й інші, що за несвоєчасного проведення захисних заходів значно ускладнить ситуацію. Тому наразі надзвичайно важливо скоригувати систему захисту із застосуванням високоефективних фунгіцидів з широким спектром дії», — додав фахівець.

Читайте також: В Україні розробили високоефективний інсектицид для знищення лускокрилих шкідників

Для контролю поширених хвороб у садах і виноградниках Олександр Мигловець рекомендує застосувати контактно-системний фунгіцид профілактичної та лікувальної дії Феномен (каптан, 780 г/кг + флутриафол, 20 г/кг).

Каптан — контактна діюча речовина, яка після потрапляння на поверхню оброблюваних рослин утворює захисний шар, що запобігає повторному інфікуванню. Вона впливає на патоген, вступаючи в реакцію із групами білків, внаслідок чого руйнує основні ензими, необхідні для проростання спор. Володіючи профілактичними властивостями, каптан запобігає проростанню спор патогенів і проникненню їх у тканини рослин. А внаслідок мультисайтної дії на збудників він попереджає ризик виникнення резистентності.

Флутриафол — системна діюча речовина із контактною дією, що володіє захисними та лікувальними властивостями. Це інгібітор біосинтезу ергостеролу — основного стерину в мембранах клітин збудників хвороб. Мембрани клітин втрачають свої властивості, і патоген гине.

Феномен має розширений у порівнянні з іншими продуктами на ринку спектр дії. Він відмінно справляється борошнистою росою та паршею в садах, надійно контролює оїдіум та мілдью у виноградниках, а також може застосовуватись проти кучерявості листя, клястероспоріозу та моніліозу на персику і проти клястероспоріозу та моніліозу на абрикосі. Завдяки оптимально підібраному складу він характеризується одночасно профілактичною та лікувальною дією проти патогенів і при цьому мінімізує ризик виникнення у них резистентності. Це готовий до використання комплексний фунгіцид, що не потребує бакових «партнерів».

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus