Названо варіанти відновлення експорту українського зерна через морські порти

30 травня 2022 1053 0
Названо варіанти відновлення експорту українського зерна через морські порти
Kurkul.com

Є декілька варіантів, як відновити експорт зерна через українські морські порти. Про це розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, передає пресслужба Мінагрополітики.

Один із них — військові конвої, які нерідко застосовуються в міжнародній практиці. Наприклад, військові супроводжують грузи до берегів Сомалі, де є великий ризик піратських нападів, до Північної Кореї.

«Інший фактор — це забезпечення України достатньою кількістю протикорабельної зброї, яку можна у нас розмістити і гарантувати відсіч російського морського флоту», — пояснив Тарас Висоцький.

Нагадаємо, до Сирії прибуло чергове судно рф із зерном, вкраденим в Україні. Нові супутникові знімки надані Maxar Technologies, показують, що російський балкер Matros Pozynich, заповнений зерном, 27 травня прибув до сирійського порту Латакії.

«Джерелом інформації щодо фактів перевантаження і переміщення вкраденого зерна з України є перш за все супутникові знімки. Разом з тим, відповідно до інформації з регіонів, зокрема від елеваторів, які розташовані на тимчасово окупованих територіях, уже зафіксовано, що близько півмільйона тонн зерна вкрадено. Це відбувається в усіх тимчасово окупованих областях — Херсонській, Запорізькій, Луганській, Донецькій. Зерно спрямовується або на територію росії, перш за все з Харківської, Донецької, Луганської областей, або на територію Криму з Запорізької та Херсонської областей», — зазначив Тарас Висоцький, коментуючи економічні новини.

Читайте також: Сьогоднішня ціна на зерно покриває собівартість врожаю минулого сезону 

За його словами, міжнародні партнери України вже повідомили, що була спроба реалізувати це зерно в Єгипті та Лівані, але вони відмовився купувати крадене. Потім супутникові знімки зафіксували перебування кораблів окупанта з українським зерном у Сирії.

Агресор, на думку Тараса Висоцького, не погребує відбирати і вже новий врожай. Адже на нині тимчасово окупованих територіях є значна частина посівів в сівозміні озимої пшениці.

«Ми надіємося, що до початку збору, який у південних регіонах розпочнеться буквально за декілька тижнів, все-таки вдасться перемогти і деокупувати ці території, бо за інших обставин поведінка окупантів вказує на високу ймовірність просто прямих крадіжок цього збіжжя», — переконаний перший заступник Міністра. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus