Сьогоднішня ціна на зерно покриває собівартість врожаю минулого сезону — думка

28 травня 2022 1162 0
Сьогоднішня ціна на зерно покриває собівартість врожаю минулого сезону — думка
Kurkul.com

Через зростання вартості логістики зерна трейдери не можуть фермеру запропонувати гарну ціну. Про це розповів генеральний директор «UGTC TRADE» Ігор Вовченко у матеріалі «Нам вдалось експортувати зерно під час війни — досвід українських агрокомпаній» на Kurkul.com.

«Якщо переходити до цифр, то у порівнянні з довоєнним часом вартість ж/д логістики з Центру України зросла у понад 2 рази: у мирний час — ціна варіювалась в діапазоні $30-40/т,  то зараз — $80/т. Щодо перевалки, то у мирний час для великих компаній вона вартувала $7-8/т, для середніх —  $10-11/т, зараз — $17-20/т. Щодо морського фрахту, то там також шалені черги. Зараз більше ніж 70 суден в очікуванні відвантаження», — зазначив експерт.

За його словами, ціни також зросли шалено. У низький сезон ціна за перевезення вантажу становила $30-40/т, то зараз зафрахтувати судно коштує $90-100/т.

«З таких цифр випливає наслідок, що запропонувати гарну ціну за зерно фермеру неможливо. Бо все здорожчало в понад 2 рази. Тому, рекомендую фермерам слідкувати за ринком, хеджувати, і продавати вже сьогодні. Сьогоднішня ціна на зерно покриває собівартість врожаю минулого сезону, але зовсім протилежна ситуація з ціною на зерно наступного сезону», — пояснив Ігор Вовченко. 

Читайте також: Роман Горобець: Українські переробники йдуть на діалог і пропонують непогану ціну за соняшник

Також, за його словами, іншим не менш цінним ресурсом є час.

«Раніше від виробника до кінцевого споживача вантаж йшов 25-30 днів, то зараз цей термін зріс до 60 днів. В планах компанії за 60 днів завершити будівництво термінала на Львівщині, куди буде підведена вузька колія з Польщі. Тобто то це зекономить час на перевалку», — підсумував трейдер. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus