Ціни на столовий буряк ростуть через дефіцит овоча

2 червня 2022 369 0
Столовий буряк
DepositphotosСтоловий буряк

В Україні з початку тижня різко зросли відпускні ціни на столові буряки. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Основною причиною такого сплеску на ринку буряків є суттєве скорочення пропозиції даного коренеплоду з українських господарств. Більшість фермерів уже встигли реалізувати всі наявні обсяги. А запаси в інших господарствах, за словами виробників, також практично вичерпані.

«У ситуації, що склалася на ринку України виник дефіцит якісного буряка, що стимулює зростання цін у даному сегменті. На сьогодні продаж буряків здійснюється за ціною 18-25 грн/кг ($0,62-0,85/кг), що в середньому на 38% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня», — повідомили аналітики.

Водночас вони зазначають, що основну пропозицію столового буряка на українському ринку на сьогодні складає імпортна продукція виробництва Польща.

Також аналітики додають, що наразі ціна на буряки в Україні вже в середньому вдвічі вища, ніж на початку червня 2021 р.

«Таку цінову різницю, ключові гравці ринку пояснюють початком масової реалізації столового буряка нового врожаю, який торік розпочався приблизно наприкінці травня. Сьогодні наявність столових буряків урожаю 2022 р. на українських ринках досить обмежена, через неможливість привозити цю продукцію з тимчасово окупованої Херсонської області», — пояснили аналітики.

Нагадаємо, капуста нового врожаю подешевшала на 32% у порівнянні з попереднім тижнем.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus