Реклама

Стало відомо, скільки часу піде на розмінування портів

8 червня 2022 1849 0
Стало відомо, скільки часу піде на розмінування портів
Kurkul.com

За даними агентства ООН, яке відповідає за безпеку судноплавства, знешкодження морських мін біля ключових портів України може зайняти місяці, і сотні моряків все ще застрягли в регіоні після вторгнення рф до країни. Про це повідомляє Bloomberg.

«Навіть якщо порти захочуть відкритися завтра, буде потрібен деякий час, перш ніж кораблі зможуть увійти або вийти. На повне знешкодження морських мін у портових районах піде кілька місяців», — сказав у коментарі виданню Пітер Адамс, спеціальний радник з морської безпеки Міжнародної морської організації.

За його словами, близько 450 іноземних моряків залишаються на понад 80 суднах в українських портах. Третина — з Філіппін, значне число — з Туреччини, Сирії та Азербайджану.

Видання також зауважує, що на більшій частині Чорного моря судноплавство повернулося до майже нормального рівня, за винятком північного заходу та Азовського моря, де в основному працюють російські кораблі. Україна втратила вихід до Азовського моря після того, як росія окупувала прилеглі території. 

За даними російських ЗМІ, Україна, рф та Туреччина погодили схему розблокування портів Одеси для експорту українського зерна. Очікується, що її затвердять цього тижня.

Водночас Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав західних партнерів не вірити запевненням президента рф, що росія не скористається коридором для експорту врожаю через порт Одеси для того, щоб напасти на місто. 

«путін каже, що не буде використовувати торгові маршрути для того, щоб напасти на Одесу. Але це той самий Путін, який казав канцлеру Німеччини Шольцу і президенту Франції Макрону, що він не збирається нападати на Україну — за день до того, як почав повномасштабне вторгнення. Не можна довіряти путіну, його слова порожні», — наголосив Дмитро Кулеба. 

Нагадаємо, кремль намагається покласти провину в продовольчій кризі на санкції, які Захід ввів проти росії.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus

Реклама