Дешевих кавунів цього року не буде — аграрій

14 червня 2022 214 0
Дешевих кавунів цього року не буде — аграрій

Через тимчасову окупацію, зокрема південних територій, в Україні все ще є дефіцит деяких продуктів. Цього літа, окрім мелітопольської черешні, в Україні поменшає кавунів. Про це розповів керівник ТОВ «Дунайський аграрій» Роман Дяжук в ефірі програми «Сніданок з 1+1».

Як зазначив фермер, зараз перевізники ставлять ціну 40-45 тис. гривень. Тобто доставка до Києва буде близько 2 гривень на кілограмі. Це без врахування собівартості баштанного, без упаковки, доставки до супермаркетів та інших витрат.

За попередніми прогнозами, на початку продажів вартість кавунів становитиме близько 60 грн/кг. Ближче до кінця літа — 25 грн/кг.

Для порівняння, минулого року, вартість кавунів в середньому була 12 грн/кг.

Читати за темою: «Окуповані» овочі та фрукти — чи є альтернатива мелітопольській черешні та херсонським кавунам?

У господарстві Романа Дяжука цього року засіяли баштанними 50 га поля — значно більше, ніж минулого сезону. Підприємець також частково страхує своїх колег із Херсонщини, чий врожай тимчасово під контролем російських окупантів.

Як зазначають експерти, щороку українці споживають 400 тис. т українських кавунів, 150 тис. т із них припадало на врожай у Херсонській області. Сукупно ще 75 тис. т — на Донеччину, Луганщину, Миколаївщину та Запоріжжя. 

Приблизно половина щорічного врожаю кавунів наразі під контролем окупантів, чи в зоні активних бойових дій.  Для задоволення попиту Україна буде змушена імпортувати кавуни з Туреччини, Азербайджану та Греції. 

Читайте також: Через окупацію Півдня сезонні фрукти зростуть в ціні

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus