Українські фермери можуть подати позов проти росії у міжнародний арбітраж

16 червня 2022 374 0
Українські фермери можуть подати позов проти росії у міжнародний арбітраж
Kurkul.com

Якщо в аграрія вкрали зерно — він може звернутись в арбітраж проти росії. Про це розповів Віталій Козаченко, партнер Fortior Law, у матеріалі «Як українському бізнесу отримати від росії компенсацію за нанесені збитки» на Latifundist.com.

За словами експерта наразі найперспективнішим варіантом є інвестиційний арбітраж.

«У 1998 р. і Україна і росія уклали угоду про захист інвестицій, відповідно до якої росія зобов’язалася захищати інвестиції українського бізнесу на своїй території. Якщо ці інвестиції були знищені, інвестор може подати позов проти росії у міжнародний арбітраж. Відповідачем у будь-якому випадку виступатиме росія», — пояснив фахівець.

Водночас, згідно з даними, росія повинна захищати інвестиції на своїй території, однак росія краде та знищує зерно аграріїв на території України.

Читати за темою: Підраховано збитки агросектору, завдані війною

Віталій Козаченко пояснив, що у 2014 р. вже зіткнулися з аналогічною ситуацією, коли росія анексувала Крим, що є українським, в результаті чого багато українських підприємців втратили свій бізнес.

«Тоді вони теж пішли шляхом інвестиційного арбітражу. У так званих «кримських справах» інвестиційні трибунали вирішили, що відповідальність за знищення інвестицій несе держава, яка здійснює фактичний контроль над територією. Ми вважаємо, що цей підхід може бути застосований і зараз: якщо у фермера в Херсонській області вкрали зерно, то він може звернутись в арбітраж проти росії», — зазначив Віталій Козаченко.

Він додав, що збитки можна стягувати будь-які, якщо вони були напряму спричинені діями росії, зокрема, упущено вигоду, і в будь-якому розмірі. Головне — їх підтвердити.

«Документи, фото- і відеоматеріали, статті у ЗМІ, покази свідків тощо. Інакше кажучи — все, що спаде на думку. Форма доказів має другорядне значення. Головне, щоб вони підтверджували збитки. Знову підкреслю, постраждалим не потрібно доводити, що те що сталося саме є крадіжкою. Досить довести, що у власника більше немає доступу до, чи контролю над, його інвестиціями», — підсумував експерт.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus