Восени Україну очікує дефіцит потужностей для зберігання нового врожаю у 10-15 млн т

22 червня 2022 105 0
Восени Україну очікує дефіцит потужностей для зберігання нового врожаю у 10-15 млн т
Kurkul.com

До війни в Україні нараховувалось 1200 зерносховищ загальною місткістю 50 млн т. Проте 70% з них морально та фізично застарілі. Про це розповіла маркетинговий директор KMZ Industries Наталя Кулаковська у матеріалі «Битва за зерно: замітки про сучасний експорт та зберігання українського збіжжя» на Kurkul.com.

Згідно з даними, до війни Україна не мала дефіциту таких потужностей, тобто у нас максимум було 40-45 млн т одночасного зберігання. А станом на початок травня 2022 р. в Україні вже втрачено 13 млн т елеваторних потужностей. Частина зруйнована, інша — на окупованих територіях. З тих елеваторів, що зараз можуть працювати, 35% не будуть звільнені для приймання нового врожаю.

Таким чином, за даними експертки, вже восени Україну очікує відчутний дефіцит елеваторних потужностей десь у 10-15 млн т для зберігання нового врожаю.

«До початку жнив треба зменшити цей дефіцит хоча б на 50%, інакше у нас буде проблема зі зберіганням нового врожаю», — наголосила Наталя Кулаковська.

На її думку, аграрії могли б розв'язувати цю проблему, але від початку війни у них немає змоги залучити кредитні кошти на інвестиційні потреби.

«Отримати у державних банках кредити на посівну компанію, обігові кошти — це можливо. А от необігові — це, на жаль, неможливо, як в іноземних чи українських, так і в державних банках. Всім відмовляють і це є великою проблемою», — пояснила вона. 

Експертка додала, що друга проблема полягає в тому, що через брак коштів у бюджеті не підтвердили програму компенсації 20% від вартості на купівлю українського елеваторного обладнання. 

«Програма добре працювала, була дуже простою в формуванні пакета документів, отриманні самої компенсації без бюрократичних перепон. Вона допомагала аграріям і дозволяла їм зекономити. Багато наших клієнтів, що заключили контракти на початку року до війни розраховували на цю компенсацію, а тепер фактично мають сплатити на 20% більше», — обурюється представниця KMZ Industries.

Вона вважає, що потрібно буде відновлювати багато потужностей, для зберігання зерна, тому корисним було б повернути пільгове користування і кредитування потужностей.

Нагадаємо, після збору врожаю в Україні виникнуть проблеми зі зберіганням врожаю пізніх зернових і олійних. Про це розповів директор «Спілка Борошномели України» Родіон Рибчинський.

Читайте також: Через нестачу зерносховищ новий врожай може залишитись на полях — УЗА 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus