На Полтавщині загинуло 500 бджолосімей

21 червня 2022 2002 0
На Полтавщині загинуло 500 бджолосімей
poltava.to

У селі Оріхівщина на Полтавщині у пасічника за один день загинуло 300 сімей бджіл, загалом у селі — близько 500. Про це повідомляє poltava.to.

Як зазначається, бджоли в селі масово гинуть останні 5 років.

«Останні 10 років я разом з моїм тестем Миколою Щербиною офіційно орендуємо ділянку землі на хуторі Оріхівщина Хорольської територіальної громади. І донедавна мали пасіку на 300 бджолосімей. Ми тут стоїмо заради липового меду. Хоча самі миргородські», — розповів пасічник Володимир Богаєнко.

За його словами, навколо села — чотири фермери.

«Один — великий фермер, він має документи і попереджає про обробіток полів. Дрібні фермери економлять. Урожай подорожчав, закупка подорожчала, і вони починають нахабніти. За чотири роки всі розбалувалися. В основному вони саджають сою, соняшник і кукурудзу. На сої застосовують саму важку отруту від якої стовідсотково гинуть всі комахи. Зазвичай, за рік у батька гине 25 бджолиних сімей, а у мене 15. Цього разу ми втратили майже все своє господарство», — зазначив бджоляр.

Бджоляр оцінює збитки у 1,5 млн грн.

Читати за темою: На Полтавщині загинуло 80 бджолосімей

«Поки що назвати конкретні імена винуватців я не можу, щоб уникнути звинувачень у наклепі. Але точно можу сказати, що були порушені правила обробки. По-перше, замість спеціальної рідини для розведення отрути проти шкідників було використано цукровий сироп. По-друге, поле було оброблене вдень і без погодження із сільською радою. По-третє, оброблене поле розташоване поблизу населеного пункту, що робить його обробку взагалі забороненою», — додав Володимир Богаєнко.

Після загибелі бджіл пасічник викликав поліцію та написав заяву про злочин. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Були взяті проби з ґрунту та з отруєних бджіл.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus