На Полтавщині загинуло 80 бджолосімей

15 червня 2022 1323 0
На Полтавщині загинуло 80 бджолосімей
Kurkul.com

Фермер-орендар обприскав гербіцидом «Раундап» посіви сої в межах населеного пункту, що заборонено законодавством. Про це повідомив бджоляр Артем Багачов, передає видання «Полтавщина».

Пасічник поскаржився на дії місцевого фермера та, на його думку, невідповідну реакцію з боку державних контролюючих органів.

«Я є депутатом Мартинівської сільради, член ТрО. Ще до моєї каденції попередній склад ради виділив учасникам АТО в межах населеного пункту земельні ділянки (на яких були пасовища). Потім ці ділянки були продані та сформовані в один великий наділ. Днями місцевий фермер самохідним обприскувачем обробив посіви генномодифікованої сої (на площі 6 га) небезпечним гербіцидом «Раундап». За 200 метрів від цих посівів у мого батька розташована пасіка. В результаті використання гербіциду загинуло понад 80 бджолиних сімей. Збиток становить 900 тис. грн, а моя родина залишилася без бізнесу», — зазначив Артем Багачов.

Він додав, що викликав представників Держпродспоживслужби та поліцію, щоб зафіксувати заяву та втрати бджіл.

«Щодо санітарних інспекторів, то їх дії мені здалися дивними, адже в акті не було вказано, на якій саме ділянці вони зафіксували порушення законодавства, хоча проби гербіциду вони надіслали до київської лабораторії. З огляду на це, я хочу привернути увагу державних та правоохоронних органів і на цей випадок використання небезпечного гербіциду в межах населеного пункту і на саму реакцію державних інспекторів. Бо якщо все залишити без змін, то недобросовісні фермери та корумповані чиновники й далі труїтимуть місцевих мешканців», — зазначив бджоляр.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus