Фахівці порадили фунгіцид для захисту соняшника і сої від небезпечних хвороб

23 червня 2022 122 0
Фахівці порадили фунгіцид для захисту соняшника і сої від небезпечних хвороб
Kurkul.com

 

Через військові дії в Україні відбулася певна зміна структури посівних площ: значна кількість аграріїв відмовилася від вирощування ряду культур на користь інших, серед яких — соняшник і соя. Між тим, погодні умови, що останнім часом складалися практично в усіх областях, створили сприятливе середовище для розвитку та поширення основних хвороб цих культур. Повідомляють фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK.

«Соняшник і соя — досить прибуткові для вирощування культури, однак варто зважати на їх сприйнятливість до низки хвороб, особливо за сприятливих гідротермічних умов», — зазначив керівник агрономічного відділу компанії Олександр Мигловець.  

Так, за недостатнього або несвоєчасного контролю втрати врожаю сої через хвороби можуть складати 30-40%. Що стосується соняшника, то, залежно від того, наскільки сприятливі для розвитку патогенів умови складаються в конкретний рік, недбалість у контролі комплексу хвороб цієї культури може обернутися для аграрія втратою від 15% і до 80% майбутньої врожайності.

«Обов’язкові фунгіцидні обприскування необхідно також планувати, якщо у сівозміні є значна частка насичення соняшником, соєю та ріпаком, оскільки вони мають ряд спільних хвороб. Тому наразі, в умовах підвищеного температурного режиму в поєднанні із достатньою вологістю, дуже важливо приділити увагу профілактичним обприскуванням цих культур: так ви попередите потенційну загрозу та уникнете значних недоборів врожаю», — пояснив фахівець.

Для того, щоб захистити соняшник і сою від низки небезпечних хвороб, Олександр Мигловець рекомендує профілактично або за перших ознак їх прояву застосувати високоефективний двокомпонентний фунгіцид Захисник Екстра (тіофанат-метил, 405 г/л + флутриафол, 255 г/л).

Читайте також: Як вивести посіви зі стресу та підвищити їх стійкість до посухи — поради фахівців

Тіофанат-метил у його складі блокує процес поділу клітин (мітозу) за рахунок зв’язування бета-тубуліну — білка, який входить до складу мікротрубочок патогенів. В результаті цього росткова трубка припиняє свій розвиток, апресорій не формується і, відповідно, ріст міцелію гриба не відбувається. А флутриафол швидко поглинається поверхнею рослин і переміщується по всій рослині акропетально через променево-волокнисті пучки, порушуючи процес синтезу ергостерину в мембранах клітин збудників хвороб, внаслідок чого мембрани клітин втрачають свої властивості, і патоген гине.

«Захисник Екстра надійно контролює широкий спектр хвороб культур. В посівах соняшника він є відмінним рішенням проти фомозу, фомопсидозу, септоріозу, альтернаріозу, склеротиніозу (стеблова та корзинкова форми), борошнистої роси та іржі. На сої він забезпечує високу результативність проти антракнозу, борошнистої роси, іржі тощо», — пояснив Олександр Мигловець.

За його словами, фунгіцид володіє профілактичними, лікувальними та викорінюючими властивостями і забезпечує одночасно надзвичайно виражений швидкий «стоп-ефект» проти хвороб та тривалу захисну дію. А за рахунок системних властивостей він надійно захищає нові прирости. При цьому оптимально підібраний склад препарату дозволяє уникнути імовірності виникнення у патогенів резистентності, що робить Захисник Екстра незамінним рішенням у стратегії захисту соняшника та сої від комплексу поширених хвороб.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus