У продуктів переробки ячменю є вищі шанси виїхати за кордон — експерти

29 червня 2022 8777 0
Ячмінь
Kurkul.comЯчмінь

Зерно ячменю використовується для виробництва круп, зокрема перловки та ячмінки, а також є сировиною (солод) для пивоварної промисловості. Водночас основною статтею споживання ячменю залишається його використання у виробництві кормів для тварин, переважно, у свинарстві. Про це повідомили аналітики експертно-аналітичної групи Української асоціації бізнесу та торгівлі (UBTA) у матеріалі «Продавати чи зберігати озимий ячмінь фермерам, маючи утричі нижчу ринкову ціну» на Kurkul.com.

За словами аналітиків UBTA, цьогоріч у продуктів переробки ячменю є вищі шанси виїхати за кордон. 

«ЄС зняв всі тарифні обмеження на ввезення української продукції, що діяли раніше. Ввезення деяких продуктів переробки ячменю були обмежені розмірами встановлених квот. Серед таких продуктів є ячмінна крупа та борошно, зерно зернових злаків, оброблене іншими способами; висівки, відходи та залишки; солод. Втім, слід розуміти, що культура споживання круп з ячменю є не достатньо розвиненою в Європі», — розповіли в Асоціації. 

Проте і внутрішній ринок також може наростити об’єми споживання продукції переробки ячменю. Насамперед тому, що ціни на решту круп, зокрема гречку, стрімко зросли. 

Втім часто на полицях магазинів ми могли бачити ячну крупу польського чи білоруського виробництва. Проте за даними UBTA показники імпорту були зовсім незначними. Так, у 2020-2021 рр. до України було імпортовано майже 1,1 тис. т та 0,4 тис. т ячмінної крупи відповідно. Найбільше в Україну завозили ячмінної крупи з білорусі. 

«Враховуючи складність нинішніх відносин з білоруссю, канал імпорту буде обірвано. Втім, якщо навіть магазини або мережі супермаркетів будуть замовляти таку продукцію, споживачі завжди можуть голосувати своїми гаманцями та не купувати таку продукцію, а підтримувати вітчизняного виробника, особливо у воєнний час», — вважають аналітики бізнес-асоціації.

Читати за темою: Стало відомо, за якими цінами закуповують ячмінь нового врожаю

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus