Фермери Кіровоградщини прогнозують зниження врожаю пшениці та ячменю

2 липня 2022 828 0
Фермери Кіровоградщини прогнозують зниження врожаю пшениці та ячменю
Kurkul.com

За сприятливої погоди косовиця на Кіровоградщині розпочнеться уже через тиждень. Про це пише golos.com.ua.

Водночас аграрії прогнозують зниження врожаю зернових.

«Стрімке зростання температур стало стресовим чинником для сільгоспкультур, які перебувають у фазі активного росту і розвитку. Відчутного удару від теплового шоку зазнали ярі зернові, овочі та ягоди. У господарствах стверджують: через затяжну і холодну весну та посуху на початку літа розраховувати на високу врожайність, на рівні минулого сезону, коли ячмінь у середньому сипав по 4-4,5 т/га, а пшениця — по 5-5,5 т/га, не доводиться», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, цьогорічна перспектива — максимум 4-4,5 т/га пшениці і 3,5-4 т/га ячменю.

«Там же, де догляд був мінімальним, зібрати хоча б по 2,5-3 т/га», — додали аграрії.

Читати за темою: Херсонські аграрії розпочали збір врожаю

Є й інші проблеми. Через відсутність збуту минулорічного збіжжя для багатьох постає складне запитання: де зберігати цьогорічний врожай?

Не все однозначно і з пальним. Базові господарства мають певні запаси, а також можуть придбати його гуртом, складніше дрібним землекористувачам, які змушені вистоювати в чергах на заправках або купувати бензин та солярку в спекулянтів. Більшість планує винаймати техніку з урахуванням вартості пального.

«Наскільки відомо, пальне масово завозять з Румунії, тож і ліміти видачі на заправках теж мають зрости, а ціни знизитися. На жнива має вистачити, а як буде далі — побачимо», — зауважують аграрії. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus