Через війну в Україні світові ціни на молоко рекордно зросли

3 липня 2022 306 0
Через війну в Україні світові ціни на молоко рекордно зросли
Depositphotos

Закупівельні ціни на молоко у світі ростуть рекордними темпами. Так, за даними IFCN, світова комбінована ціна на молоко у квітні 2022 р. була найвищою за всю історію моніторингу. Про це пише пресслужба Асоціації виробників молока (АВМ).

«Здорожчання складових собівартості виробництва молока, інфляція та зниження купівельної спроможності відображає всю нестабільність світової економіки та молочного сектору зокрема. Цілі галузі не встигли оговтатися від наслідків затяжних ковід-локдаунів останніх двох років, коли цинічна війна росії проти України підкосила глобальну економіку та спричинила стрімку інфляцію в усьому світі», — повідомили фахівці АВМ.  

Як зазначається, стрибок цін на корми, головним постачальником яких була Україна, пальне, добрива та решту складових собівартості у 2022 р. фактично «з’їдає» рекордні ціни на готові молочні продукти.

«Як результат, закупівельні ціни на молоко у світі ростуть рекордними темпами. Так, за даними IFCN, світова комбінована ціна на молоко у квітні 2022 року була найвищою за всю історію моніторингу (з 1996 року) і склала €59,7/ц (жир-4%, білок-3,3%)», — додали в АВМ.

В найбільших європейських країнах-виробниках молока закупівельні ціни також б’ють рекорди: Німеччина — €45,7/ц (+28% до квітня 2021 р), Франція — €45,02 (+19,38%), Польща — €43,78 (+30%). 

Водночас ціна на молоко в Україні за відповідний період зросла лише на 2,6% — €34,8 /ц. Війна та блокування експорту не дають можливості для більшого росту цін. 

 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus