У 5 областях триває літ та відродження гусениць лучного метелика

5 липня 2022 2127 0
У 5 областях триває літ та відродження гусениць лучного метелика
Kurkul.com

У Дніпропетровській, Кіровоградській, Сумській, Одеській, Черкаській областях триває літ та відродження гусениць лучного метелика 1-5 екз. на 10 кроків. Шкідливість гусениць фітофага відмічається переважно у зволожених місцях біля зрошувальних каналів. Про це йдеться у фітосанітарному звіті Держпродспоживслужби, пише Kurkul.com.

«У посівах сої, кукурудзи, соняшнику, багаторічних травах гусеницями в допороговій чисельності пошкоджено 1-3% рослин. Вирішальним фактором масового розмноження лучного метелика є плодючість імаго, що зумовлюється станом погоди, якістю корму та іншими умовами», — йдеться у повідомленні.

Лучний метелик

Повсюди в посівах кукурудзи триває літ стеблового (кукурудзяного) метелика, відкладання ним яєць (Полтавська, Чернігівська, Чернівецька обл.), у Дніпропетровській, Одеській та Чернігівській областях відродження та живлення гусениць, якими заселено 1-10% обстежених площ пошкоджено до 3% рослин за чисельності 0,3-0,5 гусениці на кожну.

У Чернівецькій обл. на посівах кукурудзи (0,1 тис. га) личинками західного кукурудзяного жука пошкоджено 5-8% рослин. Злаковими попелицями заселено 20% площ, 4-10% рослин. У Київській, Миколаївській та Полтавській областях гельмінтоспоріозом уражено 2-5% рослин.

Рослини сої заселяють та пошкоджують попелиці, трипси, павутинний кліщ, гусениці акацієвої вогнівки, чортополохівки, совки-гамми, осередково лучного метелика, якими пошкоджено 2-10, макс. 15% рослин (гусениці чортополохівки — Київська обл.). Пероноспорозом, церкоспорозом, септоріозом, фузаріозом, аскохітозом, уражено 1-5% рослин.

Читати за темою: Фахівці порадили фунгіцид для захисту соняшника і сої від небезпечних хвороб

У посівах соняшнику продовжують розвиватись сисні шкідники, якими заселено 3-15% рослин (Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Закарпатська, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Чернігівська обл.). У Степу рослинам культури завдають шкоди гусениці акацієвої вогнівки, совок, лучного метелика, саранові, якими в допороговій чисельності пошкоджено 1-5% рослин. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus