Українським фермерам передали 140 тонн насіння гречки із Канади

6 липня 2022 434 0
Насіння гречки сорту Собо
МінагрополітикиНасіння гречки сорту Собо

Канада передала українським фермерам 140 т насіння гречки сорту Кото з провінції Манітоба. Повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Проєкт реалізувався під егідою Міністерства аграрної політики та продовольства України, за підтримки Європейського Союзу і Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Він спрямований на подолання дефіциту гречки в поточному році.

Доставляла вантаж Спілка «Борошномели України».

«Оскільки насіння передається у вигляді гуманітарного вантажу, ми залучили Благодійний фонд «Квіти», який має повноваження на отримання гуманітарних вантажів. Витрати щодо переміщення насіння покрили Канадсько-Українська Фундація, Muehlenchemie GmbH, Бюро гуманітарної допомоги USAID (BHA), ЄС та ФАО», — розповів Родіон Рибчинський, голова Спілки «Борошномели України».

 

Як повідомляється, насіння буде доставлено фермерам Житомирської, Закарпатської, Київської, Львівської, Полтавської, Тернопільської та Чернігівської областей.

«Отримавши це насіння гречки, ми можемо підтримати фермерів, щоб вони засіяли близько 2 500 гектарів на заході та в центрі України. Враховуючи спеціалізацію, досвід господарств і якість насіння, урожайність з цієї площі становитиме не менше 2 центнерів з гектара, або 5 000 тонн зерна гречки (3 000 тонн обробленої гречаної крупи)», — пояснив Родіон Рибчинський.

За його словами, основною умовою участі фермерів у програмі розподілу насіння є подальша передача врожаю з отриманого насіння за фіксованою ціною спеціалізованим переробникам зерна гречки, таким як Сквирський та Білоцерківський комбінати хлібопродуктів. Своєю чергою, виробники зерна мають передавати перероблену крупу за фіксованою ціною державним та соціальним установам для використання у гуманітарних цілях.

Нагадаємо, цьогоріч українські аграрії засіяли 74,9 тис. га. Водночас заступник директора з наукової роботи національного центру Інститут аграрної економіки Микола Пугачов вважає, що врожай може бути нижчим за торішній на 10-15%.

Читайте також: Попри воєнні дії на Черкащині будують завод із виготовлення круп

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus