В ЄС очікують, що росія протягом тижня розблокує українські порти

19 липня 2022 3080 0
В ЄС очікують, що росія протягом тижня розблокує українські порти
Kurkul.com

У ЄС очікують, що росія розблокує українські порти для здійснення експорту зерна протягом цього тижня. Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, передає Укрінформ.

«Наразі це найважливіше завдання, яке стоїть перед міжнародним співтовариством. Найбільш тривожною є нестача продовольства у багатьох країнах. росія блокує експорт українського зерна, і ми робимо все, щоб експортувати це зерно іншими шляхами: через «коридори солідарності», Чорним морем з (портів) Румунії й Болгарії, але цього недостатньо. Я сподіваюся, що цього тижня буде можливим досягти угоди, щоб деблокувати українські порти», — наголосив Жозеп Боррель.

Він запевняє, що від цього залежать життя десятків тисяч людей.

«Це не дипломатична гра. Це питання життя та смерті багатьох людей. росія має розблокувати (порти) та дозволити експорт українського зерна. Інакше ми маємо говорити, що вони використовують продовольство як зброю, без огляду на життя людей. Про це варто говорити, і говорити голосно», — сказав високий представник ЄС.

Нагадаємо, 13 липня у Стамбулі відбулись перемовини України, росії, Туреччини та ООН щодо відкриття морських шляхів для експорту українського зерна.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що учасники чотиристоронніх переговорів у Стамбулі домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus