Порти Одещини готують до відновлення експорту зерна

25 липня 2022 967 0
Порти Одещини готують до відновлення експорту зерна
Kurkul.com

Адміністрація морських портів почала підготовку портів Одещини до відновлення роботи. Про це повідомляє пресслужба АМПУ.

«У зв’язку з підписанням 22 липня 2022 року Ініціативи щодо експорту зерна та пов’язаних харчових продуктів морським шляхом, здійснюється відповідна підготовка портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» до відновлення роботи», — зазначили у відомстві.

Також адміністрація поінформувала, що захід і вихід суден до вказаних морських портів здійснюватиметься шляхом формування каравану, який буде супроводжуватись судном лідирування.

З метою складання планів формування караванів АМПУ просить подавати заявки на включення суден на електронну пошту lon@ods.uspa.gov.ua.

Нагадаємо, у турецькому Стамбулі представники України підписали угоду щодо безпечного експорту українського зерна Чорним морем. Дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН також підписала росія.

Ініціатива передбачає, що контроль за портами «Одеса», «Чорноморськ» і «Южний» повністю був і залишається за українською стороною. Перебування у цих портах жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів і добрив не передбачається.

Водночас вночі одразу після підписання угоди рф атакувала Одеський морський торговельний порт крилатими ракетами типу «Калібр».

Пресслужба Міністерства аграрної політики України повідомила, що в Одеському морському порту було зерно, на відправлення якого чекали в найближчі два дні. 

«Значних руйнувань в портовій інфраструктурі не було, влучання в насосну станцію. В саме сховище зерна не влучили», — заявила начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Президент Володимир Зеленський на зустрічі з американськими конгресменами заявив, що росія знаходитиме шляхи не виконувати те, що обіцяє. Глава держави наголосив, що це відбулося менш ніж за добу після досягнутих у Стамбулі домовленостей щодо експорту українського зерна.

«Це свідчить лише про одне: хоч би що говорила й обіцяла росія, вона знаходитиме шляхи, як це не виконувати. Геополітично, зброєю, криваво або ні, але в неї є декілька векторів, як вона завжди діє», — сказав Володимир Зеленський.

Також ракетний обстріл Одеського порту засудив і Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

«Учора всі сторони взяли на себе чіткі зобов'язання на світовій арені щодо забезпечення безпечного руху українського зерна та супутніх товарів на світові ринки. Ці продукти вкрай необхідні для подолання глобальної продовольчої кризи та полегшення страждань мільйонів нужденних людей по всьому світу. Повне виконання цих зобов'язань російською федерацією, Україною і Туреччиною є обов'язковим», — зазначив генсек ООН.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus