Узгоджено морські коридори для експорту зерна

29 липня 2022 238 0
Узгоджено морські коридори для експорту зерна
Kurkul.com

Перше судно з українським зерном може вийти з порту Одеської області вже сьогодні, 29 липня. Ймовірно, корабель попрямує до Сомалі. Про це повідомив заступник генсекретаря ООН Мартін Гріффітс.

Представник ООН додав, що разом зерном Україна відправить на експорт добрива.

За словами Мартіна Гріффітса, перше збіжжя, яке вивезуть з українських портів, попрямує до Сомалі. Шлях туди займе шість тижнів.

Крім того, спостерігачі ООН та Туреччини будуть присутні у портах Одеської області. Вони будуть контролювати завантаження.

За інформацією видання USM першим буде балкер болгарської компанії Rojen Maritime Ltd., який прибув до України ще взимку.

«Ймовірно, спочатку коридором виведуть судна, що стоять у наших портах від зими. Таким чином звільнять причали для суден, що прийдуть в баласті за експортними вантажами. Нагадаємо, наприкінці лютого в портах України заблокованими виявились понад 60 іноземних суден. Зокрема, в Чорноморську — 18, в Одесі — 11 та у Південному — 11», — зазначається у повідомленні.

Водночас головний редактор сайту BlackSeaNews Андрій Клименко показав, як виглядатиме зерновий коридор:

  • 1 — район огляду суден, прийому та висадки лоцмана;
  • 2 — район, де будуть формувати та розформовувати колони.

Фіолетова лінія — морський кордон (12-мильна зона, територіальні води). Синя крапка — острів Зміїний.

Тим часом у Лондоні вже почали підписувати перші контракти на страхування суден, які планують експортувати українське зерно Чорним морем у рамках Стамбульської зернової угоди.

Нагадаємо, 22 липня у Стамбулі була підписана угода щодо деблокади українських портів. У зв’язку з її підписанням Адміністрація морських портів розпочала підготовку портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» до відновлення роботи.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus