Аграріям Житомирщини ніде зберігати врожай

4 серпня 2022 2450 0
Аграріям Житомирщини ніде зберігати врожай

У Житомирській області триває збір урожаю зернових. Найбільша проблема цього року — збут та зберігання зерна. Про це Суспільному розповів аграрій Іван Шателюк.

За словами підприємця, наразі на складах його господарства лишається близько половини минулорічного урожаю.

«Немає куди сипати. Сиплемо це, підгортаємо, кладемо вище. Половину нового урожаю мені не буде куди покласти. Ми зараз підкидаємо, щось там сунемо, пшеницю покладемо, а от сою і кукурудзу не буде куди покласти на зберігання», — зазначив Іван Шателюк.

Читайте також: Канада надасть фермерам засоби для тимчасового та постійного зберігання зерна на $40 млн

За словами представниці обласного департаменту агропромислового розвитку Ніни Добринської, станом на 27 липня в області зібрали 14% урожаю. Водночас на складах області зберігається до 40% минулорічного зерна.

«Урядом та міністерством аграрної політики опрацьовані логістичні питання експорту зерна через наші західні регіони. Крім того, зараз уже є домовленість з міжнародними партнерами, які нададуть нашій державі мішки для зберігання зерна. Це великі пластикові мішки, які вміщують до 200 тонн зерна в одній ємності. Зберігати зерно можна 12-14 місяців. Це трішки розв'яже проблему, бо сьогодні наші аграрії не мають де зберігати зерно. Крім того, порушили питання про створення міжнародного аграрного фонду, який буде закуповувати сільськогосподарську продукцію», — пояснила Ніна Добринська.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus