Реклама

Фермери України наразі вирощують більше амаранту, ніж можуть переробити — Дуда

9 серпня 2022 3027 0
Фермери України наразі вирощують більше амаранту, ніж можуть переробити — Дуда

Через війну ситуація із вирощуванням амаранту дуже складна, найбільша проблема із переробкою. Про це розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукціїОлександр Дуда у матеріалі «Все зерно подешевшало, а ціна амаранту залишається стабільною» на Kurkul.com.

«Ситуація дуже складна, найбільша проблема з переробкою: найпотужніше підприємство знаходиться в окупації, інше — в Миколаєві та працює дуже повільно під постійними обстрілами. Єдиний, хто повноцінно переробляє — це Healthy Generation на Дніпропетровщині. Тобто зараз ми вирощуємо більше, ніж можемо переробити», — розповів експерт.

Водночас він зазначив, що Асоціація продовжує закуповувати у фермерів сирий амарант, але через сповільнений процес переробки-експорту, своєчасність виплат може бути скоригована.

«Проте є дуже гарний сигнал —  Європа розглядає можливість викупити певну частину вітчизняного врожаю для того, щоб стимулювати наших фермерів працювати. І я дуже сподіваюся, що під цю програму викупу потрапить і амарант. Дуже маленька надія, але вона є», — додав Олександр Дуда.

За його словами, така ж складна ситуація і на ринку органічного амаранту.

«Органічний ринок впав. На жаль, в нас немає запитів ні на внутрішньому ринку, тобто на відправку готової продукції, ні на експорт. Це при тому, що традиційно 70% цієї ніші ми експортували», — додав голова Асоціації.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus

Реклама