Названо причини зростання цін на ріпчасту цибулю

22 серпня 2022 1998 0
Названо причини зростання цін на ріпчасту цибулю
Kurkul.com

Українські фермери розпочали масовий збір ріпчастої цибулі. Водночас тривалі дощі його затримують. Це провокує нестачу овоча на ринку і, відповідно, зростання цін. Про це пише Kurkul.com на основі даних аналітиків «АПК-Інформ» та EastFruit.

«Місцеві фермери, звісно, тільки у регіонах, вільних від бойових дій, саме розпочали масовий збір врожаю цієї позиції борщового набору. В черговий раз у ситуацію втрутилися погодні умови. Потужні зливи та їх наслідки не дозволяють виробникам вийти у поле, особливо це стосується західних областей нашої держави. Фермери центральних регіонів, які зробили акцент на вирощуванні пізніх сортів цибулі, активний збір врожаю розпочнуть не раніше ніж за тиждень», — пояснюють аналітики.

Як результат, пропозиція цибулі на внутрішньому ринку не може задовольнити існуючий попит, а на додачу, якість партій овочів, які наразі торгуються на ринку, у більшості випадків  незадовільна. 

Так, наразі ріпчаста цибуля надходить у продаж за гуртовими цінами 24-27 грн/кг, що в середньому на 10% дорожче, ніж в кінці минулого робочого тижня.

Як відзначили аналітики, на сьогодні вартість ріпчастої цибулі в Україні вже в середньому в 4,6 раза вище, ніж в аналогічний період минулого року. Настільки істотну цінову різницю експерти пояснюють скороченням виробничих площ під даною культурою і різким зниженням врожаю цибулі.

Читати за темою: Ірина Грузінська: Українські овочі мають шанс закріпитися у ЄС без мит і квот

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus