Фермери скаржаться на складнощі зі збутом зібраного врожаю

10 вересня 2022 5236 0
Фермери скаржаться на складнощі зі збутом зібраного врожаю
Kurkul.com

Наразі у фермерів найбільша проблема зі збутом врожаю: і торішнього, і цьогорічного. Про це розповів директор агрофірми «Мрія» Микола Бантов, пише Суспільне.

Як розповів фермер із Сумщини, попри те, що в регіоні велись бойові дії, вдалось зібрати гарний урожай.

«Першим зібрали ріпак і отримали доволі гарні врожаї, а саме по 3,5 тонни, а на деяких ділянках і більше. Пшениця також не підвела. І дала досить високі врожаї від 5 до 6 тонн на гектар. Також гарний врожай ячменю — понад 5 тонн, до 4 тонн врожайність гороху», — розповів Микола Бантов.

Водночас він додав, що наразі складність саме зі збутом збіжжя: і цьогорічного, і торішнього.

«Усе наше збіжжя лежить. До нас ніхто не хоче за ним їхати. Наприклад, ситуація з ріпаком досить погана. У нас його лежить приблизно на 6 млн грн і ми не можемо його продати. А відтак, нічого не можемо купити. До того ж ріпак ніколи не продавався за готівкові кошти — лише перерахуванням на експорт. Його ніхто не хоче брати», — пояснив Микола Бантов.

Також він зазначив, що невигідним є і продаж пшениці.

«Сьогодні нам запропонували за пшеницю другого класу, якої у нас більше тисячі тонн, лише 5 тисяч грн. Логістика невигідна. Щоб довезти її до кордону, приблизно коштує 1 тонна 3,5 тис. грн. У лютому ми возили пшеницю у порт Миколаєва за тисячу грн, і коштувала вона по 9,5 тис. грн за тонну. Якщо менш як 5 тис., а собівартість 6 тис., то нам потрібно різницю заплатити ПДВ. Отже, ми не маємо права дешевше продати. У нас товар є — немає ціни, немає покупців», — додав аграрій.

Нагадаємо, аграрії Сумщини завершили обмолот ранніх зернових та ріпаку, а також розпочали збір гречки. Так, в області намолочено майже 1,2 млн т зерна, при середній урожайності 4,85 т/га, що на рівні минулого року. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus