Польські водії вже тиждень страйкують через черги на українському кордоні

8 вересня 2022 329 0
Польські водії вже тиждень страйкують через черги на українському кордоні

Вже тиждень триває страйк  перевізників з польського боку на пункті пропуску «Дорогуськ-Ягодин». Польські водії вантажівок перекрили дорогу та вимагають налагодження цілодобового фітосанітарного і ветеринарного контролю на польско-українському кордоні.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

Наразі у черзі перебуває 2437 автівок, позавчора черга сягала вже 58 км.

«Враховуючи, що через пункт пропуску Ягодин виїжджає майже 40% усього експорту на польському кордоні це призводить до величезних збитків, які за даними митниці становлять до 60 млн грн на добу», — пояснив Мустафа Найєм.

Нині польські протестувальники погрожують влаштувати подібні перекриття дороги ще й у пунктах пропуску «Гребенне-Рава Руська» та «Медика-Шегині»

«Після консультацій з польськими колегами Міністерство інфраструктури разом з Мінагро, Державною митною та при кордонною службами підготували низку пропозицій, які вже надіслані польській стороні і є всі шанси, що криза буде вирішена», — додав заступник міністра.

Він зазначив, що ситуацію може суттєво покращить збільшення кількості працівників фітосанітарної та ветеринарної інспекції Республіки Польща. Україна також пропонує обговорити можливість скасування контролю  вантажівок, що перевозять ріпак для виробництва біодизелю та тих, що їдуть транзитом через Польщу у напрямку експорту з України, якщо вони будуть попередньо опломбовані.

«Зі свого боку всі причетні до цього українські служби готові розпочати сортування транспортних засобів на кордоні залежно від вантажу. Це дозволить вирівняти навантаження на польських інспекторів різних служб, що працюють на кордоні», — йдеться у дописі.

Також Україна у найкоротші терміни готова підготувати і відкрити для позачергового виїзду пустих вантажівок з України до Польщі пункти пропуску «Грушів-Будомєж», «Угринів-Долгобичув» та «Смільниця-Кросцєнко».

«Рішенням Прем'єр-міністра Республіки Польща вже створений антикризовий штаб, який координує Міністерство внутрішніх справ Республіки Польща. З українського боку працює відповідна група «Відкритий кордон», — додав Мустафа Найєм.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus