Через війну попит на бджолиний віск різко зріс

30 вересня 2022 2037 0
Через війну попит на бджолиний віск різко зріс
Depositphotos

За останні декілька місяців в Україні різко збільшився попит на бджолиний віск. Про це Kurkul.com повідомив бджоляр та співзасновник ТМ «Знатний мед» Валерій Курейко.

За даними,  на сьогодні за обсягами продажу віск вийшов на перше місце  серед інших продуктів бджільництва (перга, пилок, прополіс, та ін.).  Серед основних причин — потреби воску для виготовлення так званих «окопних» свічок, а також його застосування для різного роду процедур  у народній медицині. 

«Обсяг бджолиного воску, що виробляється в Україні, можна оцінювати у 70-80 тис. тонн на рік. З них не менше половини зазвичай йшло на виготовлення вощини. Відповідно, близько 35-40 тис. тонн могли надходити у вільний продаж», — зазначив Валерій Курейко. 

Фахівець наголошує, що цього року, через війну, не у всіх бджолярів була можливість ефективно організувати роботу пасіки, щоб бджоли відбудували нові рамки, а також провести роботу по відбракуванню та переробці старих сотів, з метою здачі воску закупівельникам. 

«Тому наявного воску може бути недостатньо для задоволення зростаючого попиту. Не дивно, що практично щомісяця ціни на віск зростають, в середньому, на 10-15%», — підсумував бджоляр. 

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus