Реклама

Через зміни клімату частота і потужність посух зросте

4 жовтня 2022 240 0
Через зміни клімату частота і потужність посух зросте
Kurkul.com

Через зміни клімату в Україні частішають посухи і це веде до зниження врожайності основних сільгоспкультур. Про це розповів ректор Одеського державного екологічного університету, еколог і метеоролог Сергій Степаненко в інтерв’ю «КП в Україні».

«Наприклад, якщо братимемо Південь, то він вже став напівпосушливою зоною, тобто зоною суттєво ризикованого землеробства, і тут воно можливе лише в умовах зрошування. Зміна клімату веде до зростання середньорічної частоти і потужності таких аномальних явищ, як посуха», — зазначив експерт.

За його словами, формування у південних областях зони посушливого клімату зумовлює потребу якомога швидшої адаптації аграріїв до вирощування сільськогосподарських культур методами сухого землеробства.

«Це така реальність, яку вже зрозуміли всі фермери, бо без відновлення зрошувальних систем південні регіони перестануть бути житницею України. У разі, якщо аграрії не впораються з цим комплексом проблем, більшість товаровиробників в нашому регіоні стануть неконкурентоспроможними», — зазначив Сергій Степаненко.

За підрахунками фахівців університету, вже до 2035 року майже удвоє знизиться врожайність кукурудзи, на 35% — озимої пшениці, на 40% — картоплі, на 70% — ярового ячменю.

«На 25-30% — у залежності від сорту — очікується зменшення врожайності виноградної лози», — додав експерт.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus