Ціна яєць може перевищити 100 грн — прогноз

7 жовтня 2022 912 0
Ціна яєць може перевищити 100 грн — прогноз
Depositphotos

Наразі вартість яєць у магазинах коливається від 49 до 70 грн за десяток. Водночас експерти прогнозують зростання до 100 грн. Пише Kurkul.com.

Найдорожчими на ринку є домашні яйці, які коштують від 70 грн.

У порівнянні із попереднім місяцем ціна зросла на 72%.

«Серед основних причин такого різкого подорожчання можна виділити декілька важливих факторів», — розповів фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький.

Найперше — це сезонність. Протягом осінньо-зимового періоду вартість яєць традиційно зростає, оскільки збільшується попит на них і зменшується пропозиція на ринку.

«В умовах воєнного стану і тимчасового захоплення агресором частини території нашої держави ця проблема лише загострюється», — пояснив експерт.

За його словами, обсяг виробництва яєць почав падати не лише у зв’язку зі зміною сезону, але й із припиненням чи значним скороченням діяльності підприємств, які створювали пропозицію на ринку курячих яєць в Україні.

Читайте також: Названо причини зниження ціни цибулі

«При цьому варто визнати, що і попит серед українців зараз менший, оскільки декілька мільйонів змушені були виїхати за кордон», — додав Богдан Слуцький.

Однак, за його словами, з початку серпня у зв’язку з набранням чинності «зернової угоди» почав зростати попит на українську агропродукцію на зовнішньому ринку. Зростає вартість зерна на внутрішньому ринку, що своєю чергою збільшує собівартість виробництва яєць і, відповідно, кінцеву роздрібну ціну.

За словами експерта, перераховані обставини створюють передумови для того, щоб прогнозувати подальше зростання цін на курячі яйця до кінця цього року на ще близько 10-15%.

«Таким чином, середня вартість десятка курячих яєць на кінець року буде
коштувати близько 60 гривень. Водночас вартість десятка найвищої категорії курячих яєць може впритул наблизитися до позначки в 100 гривень», — прогнозує Богдан Слуцький.

Водночас починаючи з другого кварталу наступного року вартість курячих яєць у
зв’язку з настанням сприятливих кліматичних умов почне поступово зменшуватися.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus