Земельні торги з оренди земель с/г призначення відновлено

20 жовтня 2022 972 0
Земельні торги з оренди земель с/г призначення відновлено
Kurkul.com

Вчора, 19 жовтня, Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7636 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель». 

Прийнятий законопроєкт відновлює механізм державної реєстрації прав оренди на земельні ділянки сільгоспризначення, який діяв до запровадження воєнного стану.

Також документ скасовує норми Перехідних положень Земельного кодексу про те, що на час війни земельні торги щодо прав оренди, емфітевзису, суперфіцію щодо сільгоспземель державної та комунальної власності не проводилися. Ухвалені зміни також повертають проведення торгів для передачі земель державної, комунальної власності для товарного сільгоспвиробництва в оренду.

З моменту набрання чинності цього законопроєкту у державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі будуть відновлені онлайн-аукціони з прав оренди, емфітевзису, суперфіцію щодо земель сільгосппризначення державної та комунальної власності. 

Законопроєкт №7636 також:

  • удосконалить порядок ведення Держземкадастру;
  • посилить державний нагляд за використанням та охороною земель;
  • сприятиме ефективному використанню коштів для їхньої охорони.

Зокрема, відновлено реєстрацію прав оренди земельних ділянок у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Водночас реєстрація права оренди земельних ділянок с/г призначення  районними військовими адміністраціями у Книгах реєстрації буде відбуватись в умовах воєнного стану лише тоді, коли  функціонування Державного земельного кадастру на території України призупинене.

Також надається можливість оформлення права власності на земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, які перебувають у приватній власності громадян.

Крім того, врегульовується питання щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про якісні характеристики угідь, заходи стосовно охорони земель і ґрунтів, обмеження у використанні земель на підставі документації з землеустрою в галузі охорони земель.

Читайте також: Юристи пояснили, чи зможуть фермери викупити державні землі постійного користування

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus