Рентабельність вирощування голонасінних гарбузів становить приблизно 30-35%

1 листопада 2022 1148 0
Рентабельність вирощування голонасінних гарбузів становить приблизно 30-35%
Kurkul.com

На конференції «Інноваційні технології вирощування гарбузів» науковці підрахували скільки потрібно інвестувати у вирощування голонасінних гарбузів. Головна особливість полягає у  необхідності придбання спеціальних комбайнів. Про це йдеться у матеріалі «Реальність чи міф: вирощуємо штирійський гарбуз та отримуємо прибуток до €1000 з 1 га» на Kurkul.com.

«Спеціальний австрійський агрегат коштує від €130 тис. Зараз ціна €2000 за т насіння, якщо зібрати по 500 кг сухого насіння з 400 га, то фактично можна одразу повернути гроші на техніку», — підрахував керівник проєкту «Голденкерн» Леонід Кононенко.

Проте цих витрат можна уникнути, якщо використовувати вітчизняну техніку.

Загалом рентабельність вирощування голонасінних гарбузів становить приблизно 30-35%.

«За тонну «голого» насіння дають близько $1 тис. За 1000 л гарбузової олії — $5 тис. Збирають аграрії до 1,5 т/га насіння. Тому рентабельність в Україні непогана», — повідомили в компанії «Сварог Вест Груп»

Торік в  Херсонському державному аграрно-економічному університеті підрахували вартість вирощування та заробіток на голонасінних гарбузах. Так, за умови наявності власної техніки, фермери можуть отримати від €500-800 з 1 га голонасінних гарбузів.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus