Реальність чи міф: вирощуємо штирійський гарбуз та отримуємо прибуток до €1000 з 1 га

Реальність чи міф: вирощуємо штирійський гарбуз та отримуємо прибуток до €1000 з 1 га

31 жовтня 2022 6909 0

Кавун без кісточок, полуниця зі смаком ананаса чи чорний помідор — це те чим дивує сучасна селекція. У цьому ряду стоїть і голонасінний гарбуз. Зернята такого овоча за властивостями й смаком не відрізняються від звичайних технічних гарбузів. Проте його особливість в тому, що насінинки всередині плоду народжуються з прозорою, їстівною оболонкою. Особливий сорт такого голонасінного гарбуза був виведений в австрійському місті Штирія, від чого отримав і назву — Штирійський. Унікальні «голі» зернята цього виду мають особливий горіховий смак і аромат. Наразі географія вирощування включає й Україну. Тому в сьогоднішньому матеріалі ми поговоримо про вирощування штирійських гарбузів та скільки на цьому можна заробити.


Особливості вирощування голонасінних гарбузів

Слід розуміти, що штирійський гарбуз, як і всі голонасінні — це технічна культура. Смакові якості та кондиція оболонки у нього не мають значення. Найцінніше — це насіння, яке переробляють на олію. Зернинки гарбуза використовують також  в харчовій промисловості, медицині та фармакології.

Щодо особливостей вирощування, то цей вид гарбуза більше теплолюбний. Зокрема, в корпорації «Сварог Вест Груп», яка щорічно вирощує понад 600 га цих овочів, рекомендують висівати австрійський гарбуз на південних схилах.

Филимон Антонюк

«Штирійський гарбуз добре вирощувати на провітрюваних ґрунтах, багатих на поживні речовини, перегній. Необхідно дотримуватися умов зовнішнього середовища в період вегетації. Цей вид гарбуза любить сонячні, захищені від вітру місця і не витримує ущільнених ґрунтів, де накопичується надлишок вологи», — про це розповів головний агроном компанії Филимон Антонюк в інтерв'ю Kurkul.com у 2019 р.

Також, слід враховувати те, що ґрунт не повинен бути кислим. Важливе значення мають і попередники. Відтак науковці стверджують, що хорошими попередниками для культури є картопля, буряк та морква, також підходять зернові — пшениця та кукурудза. А от не варто сіяти гарбузи після кабачків та огірків.

Читайте також: Вдвічі дорожчі овочі і незасаджені 30% земель: чи варто фермерам замінювати овочами кукурудзу?

«Овоч не потребує великої кількості елементів живлення. З нашого власного досвіду, ефективним є внесення комплексних добрив. Окремо хочу наголосити, що осінній обробіток ґрунту — важливий та серйозний етап усієї системи польових робіт. Не слід створювати занадто дрібногрудкувату структуру верхнього шару ґрунту, оскільки такі дії затримують вологу, що шкодить гарбузу», — наголошував агроном.

Висівають гарбуз на початку травня, а збирають у фазі біологічної стиглості до перших заморозків. Більшість фермерів наголошують на важливості «чистоти» посівного матеріалу. Його можна, як купувати так і самостійно збирати.

«Серед профілактичних способів захисту рослин обов’язковими є застосування здорового та очищеного від бур’янів посівного матеріалу, якісне збирання врожаю попередника, своєчасне знищення рослинних решток, знищення бур’янів на посівах, узбіччях», — поділився технологічними секретами Филимон Антонюк.

Ми поспілкувались з фермерами про те, де вони купують насіння. Більшість намагається купувати штирійські гарбузи за замовленням на їхній батьківщині — в Австрії. Зокрема, таким варіантом користуються і в «Сварог Вест Груп». Є фермери, які купують насіння через дилерів та на у звичайних онлайн-агромаркетах. Ну і є когорта тих, переважно невеликих виробників, які раз купили, а надалі використовують власне насіння.

Досвід вирощування: практичні поради та середня врожайність

Фермер-одноосібник з Львівщини Анатолій Погорелюк почав займатись землеробством ще з малечку. Свій бізнес будує виключно на гарбузах. Спершу засадив невелику ділянку, а в цьому році під гарбузи відвів близько вже 20 га.

«Насіння дуже важливе. Замовляв його 3 роки тому в Австрії — сорт штирійський голонасінний. Далі, дотримуючись технології, збираю своє насіння», — поділився він.

Щодо інших секретів вирощування, то фермер розповів, що для збільшення врожайності, залишає гнити оболонку гарбуза на полі. Це служить органічним добривом. Для гарбузів він не переорює ґрунт, а тільки проходить фрезою. Обов’язково в сезон на полях зі штирійським гарбузом проводить 2 просапування.

Анатолій Погорелюк

«Цього сезону була сильна посуха. Однак я зібрав хороший врожай. Вийшло 500-700 кг насіння з 1 га. З добрив вносив тільки перегній. Проводив також гербіцидну обробку препаратом Раундап+Дуал голд», — зазначив він.

Читайте також: Найпоширеніші хвороби малини та боротьба з ними

Збирає овоч Анатолій Погорелюк власним трактором до якого під’єднує гарбузовий комбайн. Насіння штирійки збуває весь сезон. Серед клієнтів, як закупівельники, так і пекарні, спортсмени та люди, які цінують власне здоров`я.

Також досвідом вирощуванням гарбузів поділився Микола Романенко з Житомирщини. Під гарбузи він виділив 120 га, з яких майже половину становлять — штирійські.

«Сію різні сорти: Сіроволжський, Українку, серед голонасінних  Данаю та Штирійські. Останні дуже сподобались, бо хоч і насіння дороге, але дає гарну врожайність», — поділився фермер.

З його слів, цьогоріч він вносив азотні та калійні добрива, а з органічних — коров’ячий перегній. Також проводив 2 гербіцидні обробки. Сприяли врожаю гарбузів і погодні умови.

«На щастя в сезон вегетації все склалось якнайкраще. Дощі та холод пішли вже тоді, коли гарбуз сформувався. Зібрав врожай я практично за 1 день», — розповів Микола Романенко.

Скільки можна заробити на голонасінних гарбузах?

На конференції «Інноваційні технології вирощування гарбузів», науковці підрахували скільки потрібно інвестувати у вирощування. Головна особливість полягає у  необхідності придбання спеціальних комбайнів, які більш делікатно витягують ядро з гарбузів.

«Спеціальний австрійський агрегат коштує від €130 тис. Зараз ціна €2000 за т насіння, якщо зібрати по 500 кг сухого насіння з 400 га, то фактично можна одразу повернути гроші на техніку», — підрахував керівник проєкту «Голденкерн» Леонід Кононенко.

Проте цих витрат можна уникнути, якщо використовувати вітчизняну техніку. В інтернеті ви можете побачити різні варіанти саморобних агрегатів для збору. Ну також, як варіант, оренда техніки.

Загалом рентабельність вирощування голонасінних гарбузів становить приблизно 30-35%.

«За тонну «голого» насіння дають близько $1 тис. За 1000 л гарбузової олії — $5 тис. Збирають аграрії до 1,5 т/га насіння. Тому рентабельність в Україні непогана», — повідомили в компанії «Сварог Вест Груп». 

Торік в  Херсонському державному аграрно-економічному університеті підрахували вартість вирощування та заробіток на голонасінних гарбузах. В статті «Нові ніші підприємницької діяльності в аграрній галузі» кандидат с/г наук О. Л Бойко підрахував кошторис витрат. Відтак, за умови наявності власної техніки, фермери могли отримати від €500-800 з 1 га вирощуваних голонасінних гарбузів.

«Якщо порівняти витрати на посів та збір звичайного та голонасінного гарбуза, то вони значно вищі на виробництво голонасінного, але й прибуток удвічі більший», — дійшов  висновку науковець. 

Редакція Kurkul.com підрахувала цьогорічні витрати на вирощування «голих» гарбузів:

  • Насіння. Цьогорічна ціна нього зросла до €25/кг, якщо замовляти оригінальне насіння з Австрії. Українські аграрії продають власне штирійське насіння за ціною менше ніж €10/кг. Відтак при нормі середній нормі висіву 5 кг/га, витрати насіння становитимуть — €125/га;
  • Добрива. Їх кількість варіюються в залежності від регіону та типу ґрунту. В середньому на 1 га потрібно: 20 т перегною або іншого органічного добрива, азоту — 50 кг, суперфосфату — 60 кг, калію — 50 кг. Підрахувавши це все разом вийшло — €320/га.
  • Польові роботи за умов наявності власної техніки. Витрати на оранку та культивацію — €250.
  • Витрати на механічний збір і сушку за наявності власної техніки — €650.
  • Середня врожайність — в межах 0,5-0,7 т/га, хоча деякі фермери називають цифру в понад 1 т/га.
  • Закупівельна ціна насіння. Дуже різна в залежності від регіону трапляється від 120 до 160 грн/кг або приблизно €3/кг.

Примітка. Інформація щодо цін та витрат взята на основі опитувань у Facebook спільноті Гарбузоводи України.

Відтак можна підрахувати, що з 1 га фермер отримає приблизно €700 прибутку. Хоча ця цифра може бути дуже різною, в залежності від наявності техніки, врожайності гарбузів та закупівельної ціни.

«Я вважаю, що цьогоріч на штирійських гарбузах можна пристойно заробити. Якщо порахувати, що тонна пшениці коштує всього 4 тис. грн, а мішок голонасінних гарбузових зернят — 6-7 тис. грн. Тому планую наступного року збільшити посівні площі», — поділився фермер Анатолій Погорелюк.

Микола Романенко вважає, що сезон 2022 р. буде гірший, ніж минулий в плані прибутків. Оскільки цього року збільшились вартість польових робіт та добрив. Ціна ж на насіння суттєво не змінилась.

«Минулого року я здавав «голе» насіння по 120 грн/кг, хоча можна було і дорожче. Цього року чув пропонують таку ж ціну. Але ж валюта зросла, все подорожчало. Заробити точно вдасться, а от головне питання — «Скільки?», — поділився думками він.

Тож вирощування штирійських гарбузів є нішею, яка дійсно приносить прибутки. У цьому сезоні погодні умови сприяли теплолюбниv овочам, тому фермери радіють хорошим врожаям. Втім, як із рештою олійних чи зернових культур, ціна на «голе»  гарбузове насіння залишається низькою.  Вона знаходиться на минулорічному рівні, в той час, як витрати на добрива, пальне та сушку зросли.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus