ООН та Україна домовились про одноденну зупинку зернового коридору

2 листопада 2022 185 0
ООН та Україна домовились про одноденну зупинку зернового коридору

Українська й турецька делегації та представники ООН у Спільному координаційному центрі (СКЦ) домовилися, що 2 листопада руху суден зерновим коридором не буде. Про це повідомляє Reuters.

Це підтвердив й заступник речника Генсека ООН Фархан Гак.

Він підкреслив, що це зумовлено «призупиненням участі рф, хоча операції з транспортування зерна тривають, попри позицію росії. Зокрема протягом вівторка було проведено 36 інспекцій на борту суден, що виходили з портів.

Організація Об'єднаних Націй підтвердила, що експорт українського зерна в рамках «зернової угоди» буде продовжено 3 листопада 2022 р. Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

«У четвер, 3 листопада, очікується проходження 8 суден з аграрною продукцією через «зерновий коридор». Отримали підтвердження від ООН», — написав міністр. 

Раніше ми писали, що зернова угода діє попри призупинення участі росії.

Що цьому передувало:

  • 29 жовтня російська федерація заявила про припинення участі у «зерновій угоді», яка передбачала розблокування українських портів та вивезення продовольства. Привід — обстріл Чорноморського флоту.
  • 30 жовтня 218 суден, які беруть участь в «зерновій ініціативі», були заблоковані, бо Спільний координаційний центр у Стамбулі не надав українській стороні дозволи на безпечні проходження коридором.
  • Міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що судно IKARIA ANGEL з вантажем 40 тис. тонн зерна мало вийти 30 жовтня з порту України. Ці продукти призначалися для Ефіопії. Але через перекриття «зернового коридору» росією експорт неможливий.
  • Президент України Володимир Зеленський відреагував на заяву росії про вихід з «зернової угоди». За словами глави держави, це рішення росія прийняла не сьогодні. Країна-агресор почала свідомо загострювати продовольчу кризу ще у вересні — тоді, коли заблокувала рух суден із нашим продовольством. Таким чином, від вересня і по сьогодні у зерновому коридорі накопичилося вже 176 суден, які не можуть пройти за своїм маршрутом. 
  • Міноборони Туреччини підтвердило проведення переговорів із росіянами щодо продовження дії «зернової угоди». При цьому натякнули на підстави для оптимізму, що переговори можуть досягти прогресу». Принагідно нагадали про «важливість уникнення різного роду провокацій, які негативно впливатимуть на продовження роботи механізму».

Читайте також: Зернова угода потребує трьох ключових поправок — Чайківський

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus