Збільшення пропозиції некондиційної капусти призвело до падіння ціни

3 листопада 2022 201 0
Збільшення пропозиції некондиційної капусти призвело до падіння ціни
Depositphotos

На українському ринку другий тиждень поспіль падають ціни на білокачанну капусту. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Чергове зниження цін у цьому сегменті учасники ринку пояснюють суттєвим збільшенням пропозиції некондиційної продукції. На цей час значну частину обсягів на ринку складає підморожена капуста.

«Тим часом білокачанну капусту високої якості частину фермерів вважають за краще закласти на зберігання і почати реалізацію не раніше середини грудня. Інша половина виробників сьогодні продовжує реалізацію якісної продукції, збільшуючи загальну пропозицію білокачанної продукції на ринку. Такі дії вони пояснюють витратами на електроенергію, що різко збільшилися. У світлі останніх подій з перебоями з електроенергією в більшості регіонів України далеко не всі фермери мають впевненість у можливості якісного зберігання плодоовочевої продукції надалі», — пояснили аналітики.

Читайте також: Гуртові ціни на картоплю в Україні перетнули межу собівартості

Так, наразі українські виробники капусти вже опустили ціни на свою продукцію до 6-8 грн/кг, що в середньому на 17% нижче, ніж тижнем раніше.

Проте, як зазначають аналітики проєкту EastFruit, попри стрімке здешевлення цієї продукції протягом останніх двох тижнів, ціни на білокачанну капусту в Україні зараз як мінімум на 40% вищі, ніж за аналогічний період минулого року.

Водночас експерти ринку залишаються за своїх попередніх прогнозів щодо недостатньої пропозиції капусти на українському ринку в другій половині поточного маркетингового сезону. Тобто нові підвищувальні цінові тенденції в даному сегменті можуть встановитися вже найближчим часом.

Водночас, за даними моніторингу Kurkul.com, середня роздрібна ціна на капусту наразі 14,12 грн/кг. Середньомісячна ціна у жовтні в магазинах була на рівні 15,63 грн/кг.

Найдорожче цьогоріч капуста коштувала у червні — 36 грн/кг.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus