Експерт розповів, що буде із урожаєм кукурудзи в Україні

14 листопада 2022 6642 0
Експерт розповів, що буде із урожаєм кукурудзи в Україні
Kurkul.com

Жнива кукурудзи втричі відстають від норми, намолочено значно нижчі об'єми врожаю, ніж зазвичай, проте це не провокує підняття цін. Про це розповів Богдан Костецький, операційний партнер торгово-аналітичної компанії Barva Invest, у матеріалі «Ринок зернових України – попит та пропозиція: кукурудза, пшениця і ячмінь» на AgroPolit.com.

«Жнива втричі відстають від норми — станом на початок листопада зібрано 1,1 млн га замість звичних 3,2–4,0 млн га.  Фермери намолотили 6,3 млн т кукурудзи проти звичних 16,0-27,6 млн т на аналогічну дату минулого року», — пояснив експерт.

За його словами, в минулі сезони такі низькі обʼєми «на руках» мали б сприяти росту цін. Але:

  • наразі у трейдерів немає запланованих форвардних поставок (були мільйони тонн в минулі роки);
  • порти стоять через невизначеність щодо «зернового коридору» і якщо будуть закуповуватись, то на мінімальних обʼємах до офіційного затвердження «зернового коридору»;
  • маємо перехідних запасів кукурудзи у 11 млн т, тобто більше, ніж поки зібрали. Тому на руках хоча й не дуже багато зерна, але було і менше.

«Через те, що значна кількість виробників мають намір частину кукурудзи лишити в полі, то Мінагрополітики врешті відзвітується про завершення осінніх жнив. А скільки Україна насправді збере — ніхто не буде знати до весни. І будуть додавати якісь умовні 10%. Точних цифр площ, плюс що по якості та врожайності, ніхто не знатиме. А оцінки по виробництву варіюватимуться в діапазоні кількох млн т. Хто буде купувати кукурудзу сумнівної якості навесні-влітку і за якою ціною — відкрите питання», — підсумував Богдан Костецький.

Читати за темою: USDA переглянуло прогноз виробництва кукурудзи для США

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus