Аграрії закривають всі ризики інших учасників ринку вартістю своєї продукції — Мірошніченко

24 листопада 2022 573 0
Аграрії закривають всі ризики інших учасників ринку вартістю своєї продукції — Мірошніченко
Kurkul.com

Війна та блокування експорту через українські порти, внесли ключові зміни в торгівельні та виробничі баланси, повністю змінили ціноутворення, в основі якого лежить принцип кожного учасника — «максимального покриття всіх пов’язаних ризиків» експорту з України.

Про це розповів співвласник групи «Агродар‎»‎ та «‎ТД Зернарі» Іван Мірошніченко у блозі «У нас нема мотивації сіяти, тримає «генний» обов’язок дбати про землю. Емоційна колонка Івана Мірошниченка» на Latifundist.com.

За словами фахівця, з урахуванням військового обмеження експорту з України, неефективно організованої дії «зернового коридору» та структурно-надлишковому перевищені виробленої продукції на ринку для експорту, всі ризики учасників ринку закладаються в ціну послуг та кінцеву ціну товару для аграрія.

«За весь цей «бенкет» платить товаровиробник, український аграрій. Він має фінансуватися зараз під +20% річних у гривнях, тримати виробничий цикл в 7-8 місяців і закривати всі ризики інших учасників ринку за рахунок вартості своєї продукції‎», — вважає ‎Іван Мірошніченко.

Тому ми і маємо наступну картину, коли при світовій ціні на продовольчу пшеницю в $320-330 на FOB у Європі, що в нормальних умовах мало б бути ціною еквівалентною для українського товаровиробника на його елеваторі $260-270 за 1 тонну, замість цього ми маємо $155-170 на елеваторі агровиробника.

На думку фахівця, різниця розходиться по кишенях інших учасників:

  • власнику судна іде премія за фрахт та страхування ризиків в $20-25 на тонну, а зараз ця премія ще збільшується до $30-35 на тонну простої суден у 2-3 тижні очікувань;
  • на $15-20 на тонні збільшили вартість перевалки в українських портах у порівнянні з минулим роком, при чому всі ризики демереджів кораблів та простої логістичного транспорту залишаються за експортером;
  • збільшені 2-2,5 раза тарифи на залізниці;
  • маржа трейдерів +$25-30 на кожній тонні в порівнянні з «середньо-традиційною» маржинальністю заміщення.

За словами Івана Мірошніченка, та сама картина із іншими зерновими та олійними культурами. Він вважає, що всі зернові, при середньостатистичних врожайностях в Україні, зараз при реалізації їдуть в збиток для виробника.

Водночас олійні, на думку Мірошниченка, в збиток або невеликий прибуток, також в залежності від врожайності.

Читайте також: Фермер підрахував рентабельність вирощування гречки

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus