Цієї зими перга та пилок можуть стати дефіцитом — експерти

28 листопада 2022 123 0
Цієї зими перга та пилок можуть стати дефіцитом — експерти
Depositphotos

Цієї зими через війну і супутні негаразди експерти прогнозують дефіцит пилку та перги. Про це Kurkul.com повідомили фахівці ТМ «Знатний Мед».

З настанням холодів збільшується попит не лише на мед, а й на продукти бджільництва — насамперед, квітковий пилок і бджолину пергу. Зазвичай збором та обробкою вказаних продуктів займаються лише 20-30% бджолярів, оскільки це потребує значної уваги. За даними фахівців ТМ Знатний Мед, в Україні щороку вироблялось до 300 т пилку та до 50 т перги. 

«Хоча, за умови правильної організації роботи та підвищення фінансової зацікавленості бджолярів, обсяги продукції можна збільшити у 3-5 разів, і перетворити пилок та пергу на прибуткові продукти, в тому числі і для експорту», — пояснили фахівці.

Але цього року через війну і супутні негаразди, більшість пасічників просто не мали можливості займатись заготівлею пилку та перги. Так само проблемною була і обробка, адже вона потребує додаткових витрат електроенергії.

«Тому у 2022 р. заготовлено близько 25% звичайного обсягу пилку та перги, і цей зимово-весняний період галузь пройде в більшості на минулорічних запасах», — додали фахівці.

Читайте також: Через війну галузь бджільництва наступного року може скоротитись на 50%

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus