Експерти прогнозують подорожчання цукру із буряків нового врожаю

29 листопада 2022 314 0
Експерти прогнозують подорожчання цукру із буряків нового врожаю
Depositphotos

В Україні станом на 24 листопада цукрові буряки викопали з 166 тис. га (90%), накопано 8,2 млн т солодких коренів при середній врожайності 49,5 т/га.

За прогнозами фахівців, «свіжий» цукор буде дорожчий. Пояснення просте: значно подорожчали паливно-мастильні матеріали (після початку війни зросли у ціні приблизно у два рази). Всі ці затрати вплинуть на зростання вартості цукру.

Також фермери додають, що для вирощування коренів закуповували дорожче, ніж раніше, мінеральні добрива, гербіциди. Та й за насіння буряків платили більшу суму, ніж це було торік.

За повідомленням із регіонів, сезон цукроваріння у розпалі.

На Львівщині триває збирання цукрових буряків та виробництво цукру з місцевої сировини.
Про це повідомила пресслужба Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА у Facebook.

Зазначається, що цьогоріч аграрії Львівщини засіяли 15 тис. га цукрових буряків.

Станом на середину листопада буряк викопано з площі 12,2 тис. га, на бурякопункти з полів вивезено 683,7 тис. т цукрового буряку, з яких 606,5 тис. т вже перероблено.

«Дигестія цукрових буряків становить 16,7%, цукристість — 14,5%», — зазначили у відомстві.

З початку сезону цукроваріння в області вироблено 87,1 тис. т цукру.

У відомстві додали, що сезон цукроваріння ще триває.

Також на Вінниччині цукрозаводи продовжують переробляти сировину. В області працюють усі цукрозаводи, які починали виробничий сезон. У нинішньому році на цукрозаводах області планують зварити приблизно 350 тис. т цукру, торік було 363,5 тис. т.

Станом на кінець листопада в регіоні закінчили копати цукрові буряки. Накопано понад два мільйони тонн коренів. Минулого року зібрали 2,3 млн т сировини. Урожайність буряків майже однакова: у нинішньому році вийшло по 46,4 т/га, торік — по 46,4 т/га.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus