Експерти розповіли про способи сушіння кукурудзи без зерносушарки

30 листопада 2022 8637 0
Експерти розповіли про способи сушіння кукурудзи без зерносушарки
Kurkul.com

Деякі закордонні аграрії обходяться без класичних сушарок для кукурудзи. Замість них використовують давні технології висушування зерна. Про це йдеться у матеріалі «Світові практики: способи сушіння кукурудзи без зерносушарки» на Elevatorist.com.

Тож два способи якими послуговувалися, а подекуди й зараз використовують, закордонні аграрії:

Сушка кукурудзи в качанах

Під кінець минулого століття фермери Канади і США сушили врожай кукурудзи природним шляхом у довгих металічних ситах. Конструкція розроблена для максимальної циркуляції повітря, тому її ширина не повинна перевищувати півтора метра, щоб вітер повністю продував кукурудзу.

Фермери, що користуються подібними методами сушіння, починають збирати врожай раніше, і мають додатковий тиждень-два для цього. Проте сама робота із завантаженнями та розвантаженнями качанів вимагає більше часу. За словами одного з канадських аграріїв, висушена природним шляхом кукурудза майже завжди кращої якості, оскільки у зерні зберігається більше крохмалю, і воно важче. Таке зерно має попит серед місцевих птахівників та фермерів, які вирощують телят, — ті готові платити на $15 дорожче.

Конструкції для сушіння кукурудзи ставлять у місцях із потужними вітрами. Фото Radio-Canada Info

Сушіння кукурудзи в силосах вентиляторами

Цей метод сушіння кукурудзи схожий на попередній, проте є кілька ключових відмінностей: кукурудза сушиться у зернах у металічному силосі за допомогою зовнішнього повітря, яке прокачують в місткість вентиляторами. Таким чином зерно сушать дуже повільно — 1-2 місяці, відповідно до початкової якості. Зазначається, що на таке сушіння можна закладати кукурудзу з вологістю до 25%.

Для сушіння зерна таким способом використовують металічні силоси великого діаметра із перфорованим дном. Шар кукурудзи в силосі повинен бути якомога тоншим. Ідеальна товщина — 3-3,6 м, а максимально допустима — 4,2 м. Дно, перфороване по всій поверхні силосу, має рівномірно розподіляти повітря по кукурудзі, а вентилятор — проштовхувати його через насип зерна. Зверху силос повинен бути обладнаний вентиляційними отворами, щоб не утворювався конденсат.

Силоси для сушіння зерна повітрям. Фото: topcropmanager.com

Читайте також: Майже 50% врожаю кукурудзи залишається незібраним

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus