Через бойові дії на Миколаївщині не змогли зібрати 40% врожаю

6 грудня 2022 87 0
Через бойові дії на Миколаївщині не змогли зібрати 40% врожаю
Kurkul.com

Через бойові дії аграрії Миколаївщини не змогли зібрати 40% врожаю у 2022 р. Про це в інтерв’ю НІС-ТВ розповів перший заступник начальника Миколаївської ОВА Георгій Решетілов.

За словами посадовця, цьогоріч вдалось зібрати близько 2 млн т зернових і зернобобових. Через бойові дії не обробили або не зібрали урожай на 30% території.

«Деокуповані території недостатньо обстежені. Є певні цифри, але це цифри тих підприємств, що постраждали раніше, що зробили вже оцінку завданої шкоди. Наприклад, на сьогодні підраховані, заявлені 54 млн грн. Процес оцінювання втрат і шкоди від російської агресії аграріям області динамічний і триває. Неможливо зараз оцінити чітко і повністю втрати», — зазначив Георгій Решетілов.

За його словами, збитки сільгоспвиробників: вкрадена чи знищена техніка, збіжжя, потужності виробничі, складські — цифри щодо цього обраховуються. На деокупованих територіях власники тільки повертаються і починають процес підрахунку.

«До того потрібно обстежити сотні тисяч гектарів, адже в області засмічено боєприпасами приблизно 30% сільгосптериторій», — додав Георгій Решетілов.

Водночас він додав, що наразі ситуація нормалізувалась і аграрії можуть працювати.

«Можна наразі казати про завершення комплексу осінніх робіт. Маємо певні втрати, але аграрії рухаються і посіяли площі», — підсумував посадовець.

Читати за темою: росія вкрала в України пшениці на $1 млрд — Bloomberg

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus