білорусь пропонує безперешкодний транзит українського зерна своєю територією

12 грудня 2022 71 0
білорусь пропонує безперешкодний транзит українського зерна своєю територією
Kurkul.com

білорусь погодилась на транзит українських зернових через свою територію для експорту з литовських портів. Про це повідомив речник Генсека ООН Стафен Дюжаррік, пише Укрінформ.

Як зазначається, у п'ятницю Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прийняв заступника міністра закордонних справ республіки білорусь Юрія Амбразевича. білоруський дипломат поінформував керівника ООН про те, що його країна «без жодних попередніх умов погодиться на транзит українських зернових».

Водночас Юрій Амбразевич підтвердив висловлюване раніше прохання його уряду отримати можливість експортувати власні мінеральні добрива, оскільки нині на білоруську продукцію накладено санкції країнами Заходу.

Проте Президент Литви Гітанас Науседа вважає пропозицію білорусі експортувати українське зерно пасткою та спробою уникнути санкцій й закликав не погоджуватись на цю пропозицію.

«Пропозиція білорусі транспортувати українське зерно через свою територію до Литви — це чергова спроба уникнути санкцій. Українське зерно вже перевозиться через Польщу та інші країни до балтійських портів», — написав Науседа.

За його словами, пропозиція білорусі транспортувати зерно через свою територію є пасткою.

«Це пастка. Давайте не будемо в неї потрапляти», — сказав литовський лідер.

Читайте також: Україна доправила до Ефіопії 25 тисяч т пшениці в рамках гуманітарної програми

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus