УЗА пропонує віднести елеватори до пріоритетної групи увімкнення електроенергії

14 грудня 2022 85 0
УЗА пропонує віднести елеватори до пріоритетної групи увімкнення електроенергії
Kurkul.com

«Українська зернова асоціація» (УЗА) звернулася до Міністерства енергетики та Міністерства агрополітики та продовольства з проханням включити зернозберігальні підприємства до групи бізнесу, що виготовляє критично важливі товари та продукти в питанні пріоритетності включення електроенергії. Про це повідомила пресслужба УЗА.

Нагадаємо, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль дав доручення Міністру енергетики розробити та подати на розгляд Кабінету Міністрів чіткі пріоритети включення електропостачання:

  • перший пріоритет — це критична інфраструктура, зокрема об’єкти водо-, теплопостачання та лікарні;
  • другий пріоритет — це об’єкти військово-промислового комплексу, що працюють на оборону держави;
  • третій пріоритет — це бізнес, що виготовляє критично важливі товари та продукти.

«Наразі ще триває збір врожаю 2022 року, а на зернозберігальних підприємствах зберігається урожай поточного та попереднього року. Тому в період збирання та активного відвантаження зерна, вкрай важливо аби елеватор мав електроенергію, адже виробничий процес зберігання та сушіння зерна передбачає підтримку температури зерна, його активне переміщення, зважування тощо, що вимагає споживання електроенергії», — пояснили в УЗА.

Вони зазначають, що специфіка роботи елеваторів полягає в тому, що вони зобов’язані прийняти та відвантажити зерно однакової якості, а в умовах відсутності електроенергії це неможливо зробити. 

«Відсутність електроенергії фактично унеможливлює дотримання виробничого процесу зернозберігальних підприємств, що своєю чергою призводить до псування зерна і як наслідок втрати коштів, а головне — вкрай важливої для продовольчої безпеки країни та експорту продукції», — додали в асоціації. 

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus