Протягом наступних 2-3 років земля буде дорожчати в міру відновлення економіки України — прогноз

15 грудня 2022 125 0
Протягом наступних 2-3 років земля буде дорожчати в міру відновлення економіки України — прогноз
Kurkul.com

Земля традиційно вважається одним з найнадійніших об’єктів вкладання коштів. В Україні ж до цього активу інвестори поки що лише звикають. Про це розповіла Людмила Роменська, фахівець з питань ринку землі МХП у матеріалі «Де інвестору припаркувати кошти, щоб вони не піддались корозії від інфляції» на Latifundist.com.

У дуже спрощеному вигляді схема інвестування у землю виглядає наступним чином: купівля землі, здача її в оренду, продаж, що зросте у вартості (орієнтовно після 2024 року, коли на ринок будуть допущені юридичні особи). 

Переваги покупки сільськогосподарських земель полягають в тому, що її вартість в гривневому еквіваленті в порівнянні із 2021 роком зросла незначно. З 1 липня 2021 року середньозважена ціна 1 га земель для товарного с/г виробництва становить 33 105 грн.

Як зазначила експертка, фактично ж земельні ділянки у кукурудзяному поясі країни, які перебувають в оренді, на сьогодні коштують від $1000 до 1500/га. Без оренди — $1500-2500/га.

«Під час воєнного стану важко сказати, що є надійним активом. Утім, земля, навіть якщо потрапить під обстріл, нікуди не дінеться і залишиться активом. При цьому, зараз маємо вигідну ціну — можливо найнижчу. Очевидно, що протягом наступних двох-трьох років земля буде дорожчати в міру відновлення економіки України», — підсумувала Людмила Роменська.

Читайте також: Держгеокадастр став членом Відкритого геопросторового консорціуму

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus