Аграрії виступають проти об'єднання Мінагрополітики та Мінекономіки

24 грудня 2022 123 0
Аграрії виступають проти об'єднання Мінагрополітики та Мінекономіки
Kurkul.com

Міністерство аграрної політики та продовольства має бути збережене в процесі оптимізації центральних органів виконавчої влади в Україні. Про це йдеться у зверненні Української зернової асоціації до президента України Володимира Зеленського та голови уряду Дениса Шмигаля.

Як зазначається у зверненні, УЗА вкрай стурбована анонсованою ЗМІ концепцією оптимізації КМУ, в процесі якої знову планується об’єднати Міністерство аграрної політики та продовольства України з Міністерством економіки.

«Україна вже проходила подібну процедуру створення єдиного міністерства, але вже за півтора року було прийняте правильне рішення про відновлення Міністерства аграрної політики. Аграрний сектор сьогодні є наріжним каменем для забезпечення економічного зростання, продовольчої безпеки країни, стабільності національної валюти, соціального захисту населення та розвитку сільських територій. Адже аграрна галузь забезпечує 20% робочих місць, 13% ВВП та понад 50% валютних надходжень країни від експорту», — заявили в асоціації.

Тому, на думку УЗА, логічним та водночас надзвичайно важливим фактом для бізнесу та громадської спільноти є наявність одного окремого спеціалізованого органу державної влади загальнонаціонального рівня, який відповідатиме за визначення пріоритетних напрямків розвитку сільського господарства.

«УЗА поділяє ідею оптимізації діяльності урядових структур, адже економіка України перебуває у вкрай складному становищі, а видатки 2023 р. на обороноздатність країни становлять понад 44% від бюджету. Однак, на нашу думку, ліквідація Міністерства аграрної політики та продовольства України призведе до негативних наслідків як в агропродовольчому секторі, так і економіки держави в цілому, а також викличе стурбованість іноземних партнерів і поставить під загрозу налагодження експортних поставок українського продовольства в країни, що його потребують», — підсумовується у зверненні.

Раніше аграрні асоціації у складі ГС «Всеукраїнський аграрний форум» (ВАФ) виступили проти можливого реформування центральних органів виконавчої влади (ЦОВВ). Зокрема щодо об’єднання Міністерства економіки, Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості економіки й створення єдиного центрального органу виконавчої влади — Міністерства економічного розвитку України.

Що цьому передувало?

Реформа ЦОВВ, проведена у 2019 році, коли Мінагрополітики було приєднано до Мінекономіки, засвідчила недоцільність ліквідації Мінагрополітики, діяльність якого вже за 1,5 року було відновлено, хоча з обмеженим функціоналом.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus