Через війну 25% с/г виробників припинили діяльність або скоротили обсяги виробництва

18 грудня 2022 163 0
Через війну 25% с/г виробників припинили діяльність або скоротили обсяги виробництва
Kurkul.com

Внаслідок повномасштабної війни кожен четвертий український фермер скоротив або повністю зупинив сільськогосподарське виробництво. Найбільше постраждали Сумська, Дніпропетровська, Одеська, Чернігівська та Миколаївська області. Про це свідчать результати дослідження проведеного фахівцями Продовольчої та сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО), інформує УНН.

«Сільськогосподарський сектор України залишається важливим джерелом коштів для існування для приблизно 13 мільйонів українців. Близько двох третин сільськогосподарського виробництва в Україні припадає на підприємства; сільські домогосподарства виробляють близько 32% продукції. Як видно із наведених у доповіді даних, 25% сільськогосподарських виробників України припинили свою діяльність або скоротили обсяги виробництва через війну», — заявив голова представництва ФАО в Україні П'єр Вотє.

Крім того, через повномасштабну війну різко зросли витрати на сільськогосподарське виробництво: у рослинництві це торкнулося 72% домогосподарств, у тваринництві — 64%.

Понад половина сільських домогосподарств повідомили про зниження своїх доходів порівняно з аналогічним періодом минулого року.

У прифронтових областях ця тенденція була більш вираженою:

  • у Сумській області скорочення становило 67%;
  • у Миколаївській — 65;
  • у Донецькій та Запорізькій — 63. 

Для подолання викликаних війною труднощів близько 57% опитаних сільських фермерів витрачали свої заощадження та позикові кошти, продавали виробничі активи, скорочували витрати на охорону здоров'я, зменшували закупівлю добрив, пестицидів, кормів для тварин та скорочували обсяги ветеринарного обслуговування.

«У найближчі кілька місяців ситуація у рослинництві та тваринництві, швидше за все, погіршуватиметься. Українські фермери зіткнуться зі зниженням прибутку від продажу своєї продукції, а також з обмеженим доступом до добрив, пестицидів, палива та кормів для тварин. Кормів найбільше потребують зараз Чернівецька, Донецька Сумська, Вінницька, Закарпатська та Запорізька області», — прогнозують у ФАО.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus