В Україні можуть заборонити ще на 5 років продаж землі юрособам

27 грудня 2022 472 0
В Україні можуть заборонити ще на 5 років продаж землі юрособам
Kurkul.com
  • Пропонується продовжити заборону на продаж землі юрособам
  • Строк дії заборони — до 2029 року

Раді пропонують внести зміни до перехідних положень Земельного кодексу та продовжити на 5 років — до 2029 року строк дії заборони на продаж сільгоспземель юридичним особам. 

Як зазначається, відповідний законопроєкт №8295 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо продовження терміну дії обмежень у сфері купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення» зареєструвала група народних депутатів з фракції «Батьківщина».

Законопроєктом пропонується внести зміни до перехідних положень Земельного кодексу та визначити, що Юридичні особи набувають право на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення відповідно до цього пункту з 1 січня 2029 року. Наразі заборона продавати землю юрособам діє до початку 2024 року.

«У період післявоєнної відбудови надання дозволу на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення юридичними особами, «за якими можуть стояти у тому числі і іноземці, та зняття обмежень щодо загальної площі земельних ділянок, що можуть перебувати у власності громадянина України, призведе до концентрації значних площ землі в руках великих аграрних підприємств. Малі ж фермерські господарства, які зазнали значних втрат від бойових дій та спричиненої ними економічної кризи, не матимуть можливості придбавати такі земельні ділянки внаслідок відсутності достатніх коштів», — зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту.

Також, законопроєкт має на меті обмежити до того ж строку максимальну загальну площу землі, що призначена для сільськогосподарської діяльності, котра знаходиться у власності громадян України.

Продаж земельних ділянок в умовах відсутності ефективних ринкових механізмів ціноутворення також, на думку законотворців, призведе до втрат надходжень до бюджетів, які нині так важливі для забезпечення перемоги українського народу у війні з рф, а також для майбутнього післявоєнного відновлення.

У разі, якщо депутати приймуть закон, то він почне діяти вже наступного дня після його опублікування.

Нагадаємо, у громадян росії та білорусі вилучатимуть земельні ділянки без компенсації вартості.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus