Україна відновлюватиме ґрунти коштом держави-агресора

14 грудня 2022 82 0
Україна відновлюватиме ґрунти коштом держави-агресора
Kurkul.com

В Україні наступного року мають погодити проєкт стратегії захисту та відновлення ґрунтів, які за останні 130 років втратили 30% гумусу. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час III конференції «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?».

Організатором конференції виступив Комітет з відродження родючості ґрунтів ГС «Органічна Україна», який очолює гендиректор компанії БТУ-ЦЕНТР Владислав Болоховський. Підтримку надав проєкт «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства». Захід відбувся у партнерстві з FAO, асоціацією «Українське ґрунтове партнерство», Global 100% RE Ukraine, МХП і бізнес-школою МІМ.

Як розповіли експерти під час заходу, 20% сільськогосподарських земель вже зазнали суттєвої деградації, решта перебуває під загрозою. Рівень розораності в Україні один з найбільших у світі — 53,9%. До початку війни, за даними НААН, економічні збитки від деградації ґрунту становили близько 40 млрд грн на рік.

Перший заступник міністра зазначив, що нові виклики перед Україною постали у зв'язку з повномасштабним вторгненням РФ. Більше ніж 200 000 гектарів постраждали від впливу воєнних дій: забруднені мінами, снарядами, уламками боєприпасів.

«У першу чергу, треба провести моніторинг з аналізу рівня забрудненості, спочатку тих територій, які вже деокуповані. Другий крок — впровадження заходів з відновлення ґрунтів. Зрозуміло, що в залежності від вихідної ситуації та рівня забрудненості, ці заходи будуть різними. Необхідно застосовувати новітні наукові розробки, які вітчизняні, так і міжнародні. Це вартісний процес. Цього тижня у нас було засідання українсько-європейського кластеру з представниками Єврокомісії. Є ініціатива в рамках спільної аграрної політики Soil Deal for Europe в розмірі 9 мільярдів євро. Ми зазначили, що хотіли б доєднатися до цієї програми і просити підтримку — як експертну та наукову, так і фінансову», — пояснив Тарас Висоцький.

Посадовець підкреслив, що держава намагатиметься реалізувати заходи з відновлення ґрунтів коштом держави-агресора — прямої компенсації або за рахунок арештованих активів РФ.

Читайте також: В Україні шукають шляхи розв'язання проблеми забруднення ґрунтів внаслідок війни

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus